Eddig 1,590 millióan kapták meg a védőoltást legalább első adagját, mintegy 480 ezer fő a másodikat is. Versenyt futunk az idővel, minél több a védett személy, annál jobban le tud csillapodni a járvány, kevesebb fertőzött tudja átadni a betegséget. Egész Európában az angol mutáns dominál, ez a variáns okozza a megbetegedések több mint 90 százalékát - mondta a tisztifőorvos.

A brit variáns rendkívül fertőzőképes, ezen túl nagyon súlyos formában zajlik a fertőzöttek megbetegedése, ezért nagyon fontos, hogy aki behívót kap oltásra, az gondolkodás nélkül éljen a lehetőséggel. Mindent elkövetünk, a világ négy sarkát is felkutatjuk, hogy minél több biztonságos és hatékony vakcina álljon rendelkezésre - fogalmazott Müller Cecília.

Az vezet ki a járványból, ha nincs fogékony szervezet, akkor nincs akit megbetegítsen a vírus, de ettől ma még nagyon messze vagyunk, noha európai viszonylatban jól állunk, a lakosság 16 százalékának átoltottságával, ennyien kapták meg legalább az első oltást. Figyelembe véve, hogy ők azok, akik a leginkább magas kockázatot hordozó csoport, ez nagyon jó adat - tette hozzá Müller Cecília.

Hétről hétre szállítják az uniós vakcinákat, ezekhez nem kell és nem is tudunk külön szerződéseket kötni, a beszerzés egységes uniós mechanizmus, közös beszerzés keretében zajlik.

A keleti vakcinák beszerzése érdekében gyógyszer-nagykereskedő céggel szerződünk - magyarázta.

Elmondta, hogy az OGYÉI további két vakcinára , egy kínai és egy indiai vektorvakcinára adta ki az engedélyt, mindkettő humán adenovírust használó vektorvakcina.

Hétfői statisztika

9046 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 580 642 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 451 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 373 666 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 188 525 főre emelkedett. Az elmúlt hétvégén több mint ezren kerültek kórházba, 11 276 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1340-en vannak lélegeztetőgépen.

Tegnap késő este érkezett 250 ezer Szputnyik V, amit először NNK megvizsgál, utána szabadítja fel használatra.

Az oltakozási kedv nő, már 3,3 millióan regisztráltak, de fontos lenne, hogy azok is regisztráljanak, akik még nem tették meg - kérte a tisztifőorvos.

A házorvosoktól pedig azt kérte, hogy éljenek favipiravír adta lehetőséggel, az ambulánsan, a betegség kezdeti szakaszában adható gyógyszer segít elkerülni a kórházi kezelést.

A kórházak terheléséről Müller Cecília elmondta, a Semmelweis Egyetem klinikáin 625 főt, a Debreceni Egyetemen 542 főt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban 537 főt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban 510 főt, a Honvédkórházban 450 főt, a Fejér megyei kórházban 444 főt, a győri Petz Aladár kórházban 343 főt covidos beteget kezelnek, a többi kórházban 300 alatti a covidos betegek száma.

Hatalmas a terhelés a kórházakon, ezért rendkívül fontos, hogy szigorúan tartsuk be a higiénés szabályokat, a halasztható feladatainkat időzítsük máskorra és kerüljük a tömeget. Magyarországon rendelkezésre állnak a kórházi ágyak, lélegeztetőgépek és a bizonyítottan hatásos gyógyszerek, de az egészségügyi személyzet nagyon fárad, rendkívüli terhelésnek van kitéve - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Járványügyi szempontból kicsit biztatónak nevezte, hogy  az elmúlt hétvégén mért szennyvíz adatok a koronavírus örökítőanyag mennyiségének stagnálását mutatják.