Idén márciusban 281,3 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon, a februári 264,0 ezer után - derült ki az Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) oldalára felkerült adatokból.

A koronavírus-járvány tehát gyorsan elindult a munkanélküliek számának emelkedése. A következő hónapok pedig további gyors növekedést hozhatnak.

A márciusi 17,3 ezer fős létszámnövekedésen belül a férfi álláskeresők száma 6,8 ezer fővel tett ki, míg a nőké 10,5 ezer volt - így az előbbiek létszáma 135,3 ezer fő, míg az utóbbiaké csaknem 146 ezer fő.

Életkor alapján a legnagyobb emelkedés az 55 éven felülieknél volt, a ebbe a korosztályba tartozó álláskeresők száma 4,8 ezer fővel, 70,1 ezere nőtt, míg a a 45-55 éveseké 4,2 ezerrel, 59,5 ezer főre emelkedett márciusban.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt csütörtöki kormányinfón beszélt arról, hogy egyelőre felesleges a munkanélküliség kapcsán számháborúba bonyolódni, a friss adatokat pedig április 20-án publikálja az NFSZ.

Immár több mint 4500 munkavállaló veszíti el naponta az állását - ez hangzott el kormányoldalról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) egy héttel ezelőtti videokonferenciáján a Népszava korábbi információi szerint.

Március elején még csak 2500 új jelentkező regisztrált a kormányhivatalok foglalkoztatási részlegeinél, április 4-én pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter napi 4000 új álláskeresőről beszélt.

Figyelembe véve, hogy a mikrovállalkozásoktól elbocsátottak száma is nagyon magas lehet, valamint a külföldről hazatértek és az ellehetetlenült önfoglalkoztatók is emelik a munkanélküliek számát, a munkanélküliségi ráta - valós és gyors kormányzati segítség híján - elérheti a 10 százalékot - írta hétfőn a GKI gazdaságkutató Zrt.