A szociális ellátórendszerben tapasztaltak is azt mutatják, hogy a vakcinák hármas védelmet jelentenek: egyrészt a saját élet védelmét, másrészt a közösség - család és munkahely - védelmét, harmadrészt pedig az egészségügyben emberfeletti munkát végző orvosok és nővérek védelmét - mondta az MTI szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkár a Fejér megyei sárosdi szociális intézményben tartott sajtótájékoztatón.

A szociális államtitkárság kimutatása szerint tíz vizsgált intézményben, ahol 90 százalék feletti a beoltottak aránya, mindössze egyetlen megbetegedés volt, miközben az összes lakó létszáma meghaladja az ezerhatszázat. Például a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény 342 lakójának 94,3 százaléka be van oltva, és nincs egyetlen fertőzött sem, de ugyanez igaz a Győr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központ 298 lakója vagy a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye csabrendeki telephelyének 271 lakója esetében is.

Cséplőné Gönczi Veronika, a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény igazgatója közölte, hogy az összes otthonukban 1128 lakó él, közülük 951-en kérték az oltást, ami 86 százalékos átoltottságot jelent, ebbe azonban nem tartoznak bele azok, akik elkapták a vírust, s ezáltal védettségük van. Sárosdi telephelyükön, ahol 136 idős embert látnak el, a lakók 94 százaléka megkapta legalább az első oltást.

Egy februári, nemzetközi felmérésben szereplő 22 országban az összes koronavírus miatti haláleset 41 százaléka szociális intézményekben történt, miközben Magyarországon ez az arány 18 százalék - mondta az MTI szerint Fülöp Attila. Ez szerinte köszönhető az intézményekben dolgozók hősies, kitartó munkájának, másrészt a kormány időben meghozott korlátozó intézkedéseinek.

Csúnya számok voltak

A járvány őszi hulláma 25-ször több halálos áldozatot szedett az idősotthonokban, mint az első. A második hullámban hunyt el a koronavírus idősotthoni áldozatainak 96 százaléka. Tavaly márciustól június 30-ig 140 idősotthoni gondozott hunyt el, szeptember és március 5-e között 3512 fő - tette közzé Szél Bernadett független parlamenti képviselő a Müller Cecília országos tisztifőorvostól adatigényléssel megkapott, a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatairól szóló, március 5-i állapotot mutató adatokat.
November közepe és március eleje között több mint háromszorosára nőtt az idősotthoni áldozatok száma a szeptember és november közti időszakhoz képest: november 14-ig 1039 idős hunyt el az otthonokban, március 5-ig 3512 fő. Ez azt mutatja, hogy novemberben robbant be igazán a járvány.
A két hullám összesített adatai alapján a március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka, azaz mintegy negyede volt szociális otthonok lakója, ideértve a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, idősotthonokat, fogyatékossággal élőket gondozó otthonokat, pszichiátriai betegek otthonait, hajléktalanokat ellátó intézményeket. A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt.