Világszerte gyorsabban terjed a járvány, szerdára virradóra ugyanis több mint 533 ezerrel nőtt az új fertőzöttek száma, közben Magyarországon is jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma.

koronavirus.gov.hu adatai szerint 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ez rekordot jelent, ennyien még nem betegedtek meg egy nap alatt a járvány magyarországi megjelenése óta. Így 90 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Életét vesztette 90 többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 2063-ra nőtt. 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma keddhez képest 3753-mal 67 693-ra emelkedett. Kórházi ápolásra szorul 4871 beteg és 355 ember van lélegeztetőgépen, hasonlóan magas számokra korábban nem volt példa.

A pozitív tesztek arány továbbra is bőven meghaladja a 20 százalékot, ami a járvány tempós terjedését mutatja. Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy-egy ország akkor tartja kontroll alatt a járványt, ha a pozitív tesztek aránya 5 százalék alatt marad.

Intézkedések, korlátozások, büntetések

A kormányzati portál közölte, hogy a járvány megfékezése érdekében a magyar kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet és a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedéseket is.

 

  • Életbe lépett az éjszakai kijárási korlátozás. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.
  • A járvány terjedésének csökkentése érdekében újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.
  • A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkviselés.
  • Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb.
  • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Orbán Viktor miniszterelnök erről azt mondta: "Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja".