Romániában rendkívül komoly kihívásokkal küzdenek a járványhelyzet tekintetében, "nagyon sok a súlyos beteg, nagyon sok a napi esetszám" - közölte a külügyminiszter Facebook-bejelentkezésében.

Keleti szomszédunk korábban nemzetközi segítséget kért a koronavírus-járvány kezelésében, a kórházak intenzív ellátást biztosító ágyai sorra megteltek.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az elmúlt napokban folyamatosan egyeztettek Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettessel és Cseke Attila egészségügyi miniszterrel abban a kérdésben, hogy Magyarország miként tudna segítséget nyújtani Romániának ebben a rendkívül nehéz helyzetben. Korábban lélegeztetőgépeket és favipiravir hatóanyagú gyógyszert küldtünk, azonban ennél egy nagyobb kérése is volt a romániai kormánynak. Ez arra vonatkozott, hogy Magyarország vegyen át súlyosan beteg koronavírusos fertőzötteket intenzív kezelésre, ugyanis "a romániai egészségügyi ellátórendszer leterheltsége sok esetben már a határon mozog" - idézte az MTI a magyar minisztert.

A kormány úgy döntött, hogy segítenek Romániának, és 50 covidos beteget vesznek át intenzív ellátásra; őket a szegedi és a debreceni klinikák veszik át. Jelenleg a romániai Egészségügyi Minisztérium és magyar oldalról az Országos Kórházi Főigazgatóság egyeztet a technikai részletekről, amelyek közé tartozik az, hogy milyen állapotú betegeket vesznek át kezelésre. A kórházi diagnózisok magyar nyelvre történő gyorsfordításának kérdéséről is egyeztetnek, valamint arról, hogy a betegek átszállítása mikor kezdődhet meg - mondta Szijjártó Péter.