Szombat reggelre 8637 emberrel nőtt a betegek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 679 413 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 242 beteg, így az elhunytak száma 21 504 főre emelkedett. (Péntek virradóra 9055 új fertőzöttet azonosítottak, 267 beteg elhunyt.)

Az elmúlt napon 36 598 koronavírustesztet végeztek el, amelyek 23,6 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, és akkor lehet valós képe a járvány terjedéséről, ha a vizsgált mintáknak legfeljebb 5 százaléka pozitív - írja a hvg.hu.

11 383 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1437-en vannak lélegeztetőgépen - írja a koronavirus.gov.hu kormányzati oldal.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (126 790) és Pest megyében (95 323) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (38 527), Borsod-Abaúj-Zemplén (37 707) és Hajdú-Bihar megye (36 009). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna megye (14 955) és Zala megye (14 796).

Oltanak

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 235 731 fő, közülük 891 002 fő már a második oltását is megkapta. A brit vírusmutáns továbbra is nagyon gyorsan terjed, ezért kérik, hogy a húsvéti ünnepek alatt is tartsa be mindenki az óvintézkedéseket.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 415 601 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 242 308 főre emelkedett.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 83 százaléka már megkapta az oltást. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az oltás a húsvéti ünnepek alatt is folytatódik. A kórházi oltópontok fogadják a háziorvosok által szervezett oltandókat, és azok a háziorvosok, akik az ünnepek alatt is oltanak, kiegészítő díjazásra jogosultak. 101 kórházi oltóhelyen, 400 oltóponton zajlik az oltás. Mától Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonják az oltásba, hogy a húsvéti ünnepek alatt is minél többen megkaphassák a vakcinát. A kijelölt 18 szakrendelőben szombaton és vasárnap a fővárosi háziorvosok által szervezett regisztráltakat oltják. A kórházi oltópontokon pedig ma is tart a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok soron kívüli oltása - olvasható a kormányzati oldalon.

Már a szakrendelőkben is oltanak

A fővárosi oltási munkacsoport döntése alapján Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett szombattól már a szakrendelőket is bevonják az oltásba, hogy a húsvéti ünnepek alatt is minél többen kapják meg az oltást - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-vel.A fővárosi háziorvosok a húsvéti ünnepekre tehát már nemcsak a kórházi oltópontokra, hanem a szakrendelői oltópontokra is beirányíthatják az oltandókat. Az oltásra 18 budapesti szakrendelőt jelöltek ki, a háziorvosok előzetes jelentése szerint szombaton és vasárnap nagyjából 15 ezer fővárosi regisztráltat fognak beoltani csak a szakrendelőkben. Az oltáshoz Moderna vakcinát is szállítottak.A szakrendelői oltás várhatóan a hétvége után - húsvéthétfőn és kedden - is folytatódhat, ugyanis húsvétvasárnap AstraZenecát is kapnak a szakrendelők, a fővárosi háziorvosoknak erre is lehetősége van oltást szervezni. Az oltóorvosokat és asszisztenseiket a szakrendelők mint hatóságilag kijelölt oltópontok kötelesek biztosítani.A védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a veszélyhelyzet idejére az önkormányzati szakrendelők a megyei kórházak (a fővárosban a centrumkórházak) irányítása alá kerültek. Az önkormányzati fenntartású szakrendelőknek és dolgozóiknak is részt kell venniük a járvány elleni védekezésben és az oltásban is.