A korábbi decemberekkel összevetve a friss érték alulmúlja a hosszú távú decemberi átlagot (52,5 pont), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (56,1 pont). A felmérésben vizsgált részindexek többségükben csökkentek novemberhez képest, ennek mértéke négy esetben érte el az 5 százalékpontot - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A logisztikusok szerint a termelési és rendelési alindexek értékei növekedtek, a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei csökkentek, és 50,0 pont alá kerülve némi szűkülésre utalnak, a szállítási átfutási idő értéke viszont ismét rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a mutató alacsonyabb értékében.

A termelési mennyiség indexe növekedett novemberi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi hatodik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta kétszer volt magasabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések mutatója is nőtt és 50 pont fölött maradt, ez a mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig ötször mértek magasabb decemberi értéket.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban majdnem végig erősen 50 pont alatt volt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe kéthavi bővülés után első alkalommal szűkült, mérsékelt ütemben. Az idei decemberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a második legkisebb decemberi.

A foglalkoztatottsági mutató index decemberben csökkenésre utalt, első alkalommal kéthavi bővülés után. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a tizenegyedik legkisebb decemberinek.

A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50 pont fölött maradva árnövekedést jelez a válaszadók szerint.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, és 50 pont alá került. Az exportindex is hasonlóan alakult.

Ebben a hónapban fém alapanyagok, sárgaréz és vegyszerek kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagból és speciális elektronikai eszközökből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.