Az elmúlt napok hűvösebb, változékonyabb időjárása után hétvégétől délnyugat felől alapvetően száraz, egyre melegebb levegő érkezik térségünkbe, így ismét beköszönt a kánikula, jövő hét kedden és szerdán a legmelegebb órákban 37-38 fokot is mérhetünk - olvasható az Időkép oldalán.

Sok-sok napsütésre készülhetünk, inkább csak vasárnap a Dunántúlon lehet erősebb a gomoly-felhőképződés és fordulhat elő elszórtan egy-egy zápor, zivatar. Szombaton és a jövő hét első napjaiban csapadékra nem kell számítani.

Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés: szombaton 27-32, vasárnap már 30-35, a jövő hét első napjaiban pedig 33-38 fok lesz jellemző délutánonként, és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. A hőséget inkább csak vasárnap és kedden a Dunántúlon enyhíteti kissé a megélénkülő, északnyugaton olykor megerősödő déli-délkeleti szél, a többi napon mérsékelt marad a légmozgás.

Az időjárás kiváló lesz strandoláshoz, tavaink, így a Balaton vízhőmérséklete is újból emelkedni fog. Az UV-sugárzás szintje viszont nagyon erős lesz, ezért délelőtt 10 és délután 4 óra között célszerű kerülni a tűző napfényt, szalmakalapot, napszemüveget viselni, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel védekezni a leégés ellen.

MTI Fotó: Mohai Balázs