A cég üdvözölte a keddi bejelentéseket, mint első lépést, ám több részletre van szükség a kiadások, az időzítés és a hitelesség terén, ha a kormány el akarja érni a 3,8 százalékos deficitcélt. A hitelminősítő a 2010-re magyar hiányt a GDP 4,2 százalékára várja.

Magyarország közép távú deficit célja kulcsfontosságú az ország szuverén adósi besorolását illetően - hangsúlyozta a Fitch. A hitelminősítő egyébként "közepesen biztatónak" értékelte a bejelentéseket. Az akcióterv hitelessége a részletektől függ, amivel azonban a kormány még tartozik - tette hozzá az intézet. Az ország minősítése jelenleg BBB, negatív kilátásokkal.

A Bloomberg a bankadóval kapcsolatban a Wood & Co. kommentjét idézte, amelyben a pénzügyi cég a bankadó 200 milliárd forintos bevétele ésszerűtlennek nevezte.

Az elemzőcég szerint a devizaalapú jelzáloghitelek megtiltása további csapás a magyar bankrendszerre, amelynek 200 milliárdos adóztatása már azért sem tűnik kivitelezhetőnek, mert a szektor teljes profitja 271 milliárd forint volt 2009-ben. A hírek hatására az OTP esett a budapesti tőzsdén.