Az ombudsmani hivatal munkatársai helyszíni szemléken és a közfoglalkoztatottak panaszai nyomán rajzolják meg a helyzetképet. A közlemény szerint az elmúlt hónapokban számos állampolgártól érkezett panasz a közfoglalkoztatásba való bekerülésről, vagy az abból való kikerülésről, a bérezésről, a munkakörülményekről.

Miután a közfoglalkoztatás rendszerében résztvevők jellemzően igen nehéz, kiszolgáltatott helyzetben vannak, Szabó Máté ombudsman szerint ezért is, és a gyakran változó szabályozás, a jogalkalmazói gyakorlat szempontjából is lényeges, miként jut érvényre az emberi méltósághoz való jog, az egyenlő bánásmód követelménye, valamint a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jog.

Az ombudsman által indított általános vizsgálat középpontjában az önkormányzatok által szervezett közfoglalkoztatás áll, mert ezt érte a legtöbb panasz a hivatal közleménye szerint. Az alapvető jogok biztosa a Munka Méltósága Projekt keretében folyó vizsgálatsorozat kapcsán megfogalmazta: a közfoglalkoztatás az állami foglalkoztatáspolitika egyik eszköze, ami nem lehet öncél, segítenie kell az elsődleges munkaerőpiacra történő belépést, vagy a visszajutást. Ezért fontos annak vizsgálata, hogy megvannak-e az egyre több embert alkalmazó közfoglalkoztatási rendszer jogszerű működéséhez elengedhetetlen garanciális elemek, illetve megfelelően biztosítják-e a vitathatatlanul kiszolgáltatottabb helyzetben lévő munkavállalók alapjogainak tiszteletben tartását - áll a közleményben.

A hivatal egyúttal azt is hangsúlyozza, hogy mindezek nem múlhatnak pusztán az önkormányzat jóindulatán, hanem maguknak a jogszabályoknak kell szavatolniuk, és a hatóságoknak ellenőrizniük. A vizsgálat során a biztos munkatársai megkeresik a kormányhivatalokat és munkaügyi központokat, emellett bejelentett, illetve be nem jelentett vizsgálatra elmennek a panaszokkal érintett féltucatnyi, különböző méretű és helyzetű településre, tájékoztatást kérnek a polgármestertől és a jegyzőtől. Ezek során személyesen térképezhetik fel a közmunka-munkavégzés körülményeit, a panaszaikról személyesen kérdezhetik a közmunkásokat.

Az átfogó vizsgálat első tapasztalatairól és a nyári helyszíni szemlék eredményeiről a biztos tervek szerint 2012 szeptemberében, szakmai konferencián számol be, várhatóan ez év novemberében pedig kiadja a vizsgálat jelentését is.

A BM áll elébe

Belügyminisztérium mindenben segíti a Szabó Máté ombudsman által a közfoglalkoztatás területén indított átfogó vizsgálatot - mondta Samu Attila miniszteri főtanácsadó vasárnap az MTI-nek. Samu az ombudsmani közleményre reagálva úgy fogalmazott, hogy a tárca üdvözli a vizsgálatot, mert ezt - egyebek között - alkalmasnak tartják a közfoglalkoztatás körüli tévhitek eloszlatására.

A vizsgálat nem váratlan a tárca számára, hiszen a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára, Papp Károly Szabó Máté meghívására korábban már tartott egy előadást a Munka Méltósága Projekt keretében - közölte Samu. A helyettes államtitkár emellett hivatalában fogadta az ombudsman munkatársát - tette hozzá.

A tárca, illetve azon belül a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárság minden módon segíti a vizsgálatot - hangsúlyozta a főtanácsadó. Ennek során a hozzájuk beérkezett jelzések mellett - igény szerint - a saját belső ellenőrzésük tapasztalatait is a biztos rendelkezésére bocsátják.

QP | Quality Placement