Kérdés tehát, mi a teendő ilyenkor, illetve hogy el lehet-e fogyasztani a kirügyezett burgonyát. Erre keresett és adott választ az Agroinform.hu.

A burgonya héján látható apró, sötét bemélyedésekből törnek elő a rügykezdemények, és ezekből lesznek a hajtások. A rügyezést a magasabb beltéri hőmérséklet indítja be, és ha még fény is éri a burgonyát, ez még hamarabb következik be. Éppen ezért szokás a burgonyát hűvös, sötét helyen tárolni.

Amikor a krumpli kizöldül, igazi zöldség lesz, de az nem jó

Azonban nemcsak kirügyezhet a burgonya a pincében, hanem zölddé is válhat. Ennek oka, hogy a fény fiziológiai reakciókat vált ki a gumóban. A klorofill termelődése váltja ki a zöld színt, azonban a fény és a meleg a szolanin termelődését is kiváltja, amely nagy mennyiségben mérgezést okozhat. Ez a vegyület a klorofillal együtt a burgonya héjának közelében koncentrálódik, a kifejlődő csírákkal együtt, és ez az oka annak, hogy nem tanácsos zöld vagy kicsírázott burgonyát fogyasztani.

A megoldás tehát az, hogy el kell távolítani a héj zöld részeit, méghozzá ebben az esetben nem vékonyan, hanem vastagon hámozva. A csírákat is minél hamarabb el kell távolítani, így csökkenthető ugyanis a toxikus reakció esélye. A csírázás azonban azzal is együtt jár, hogy csökken a gumóban a keményítő és vitaminok mennyisége, így a tápanyagtartalma.

Ne együk meg a túlcsírázott gumókat

A túlságosan sok csírával és kiterjedt sötétzöld foltokkal rendelkező gumókat inkább ültessük majd ki a kertbe, mintsem hogy elfogyasszuk azokat.

A krumplitárolás hat pontja

  1. A helyes tároláshoz hozzájárul, hogy mikor szedtük fel a burgonyát. Habár ez fajtánként változó lehet, amikor a burgonya szára már könnyen kihúzható a földből, és a gumók könnyen leszedhetők róla, általában akkor jött el az idő a felszedésére. Ha ugyanis túl korán szedjük fel, vagy éppen túl sokáig várunk vele, a burgonya jóval sérülékenyebbé és kevésbé eltarthatóvá válik.
  2. Ha van pincénk, akkor ott van a legjobb helye a krumplinknak. A hosszas tároláshoz egy körülbelül 4 és 8 Celsius-fok közötti, fagymentes, száraz helyiségre van szükség. A hőmérsékletnek nem szabad 4 Celsius-fok alá süllyednie, mert akkor a keményítő cukorrá alakul a burgonyában, és megváltozik az íze.
  3. Ha nincs pincénk, akkor akár egy jól hőszigetelt ládában is tárolhatjuk a krumplit. Alulról is szigeteljük a ládát, és tegyük a fal mellé, ahol védettebb helyen tudja átvészelni a telet. A szalma kiváló hőszigetelő, így alulra és felülre is tehetünk belőle egy vastag réteget. Folyamatosan vizsgáljuk át a láda tartalmát, mert a romlásnak induló gumó nagyon gyorsan tönkre tudja tenni az összes burgonyát.
  4. Ha kellően sötét a tárolási hely, akkor a krumpli nem hajt ki. De hetente vagy kéthetente nem árt ránézni, és eltávolítani a csírákat, továbbá kivenni a többi közül az esetlegesen romlásnak indult gumókat. Így meg tudjuk védeni a többi burgonyát.
  5. A tárolásra a legjobb egy szellős farekesz, fonott kosár, vagy egy zsák, amely nem tud befülledni.
  6. Ne tároljuk együtt a burgonyát gyümölcsökkel. Az alma, a körte, a szilva vagy a banán mind etilént termel az érésekor, így ha a burgonyát azokkal egy helyiségben tároljuk, az csírázásra fogja ösztönözni a krumplit.