veszélyhelyzetek ideje alatt a múzeumok, könyvtárak, levéltárak, közművelődési intézmények és a közösségi színterek minimális nyitvatartási idejét, illetve a minimális kutatási időt a fenntartó határozza meg, a kulturális intézmény vezetőjének szakmai javaslata alapján – döntött a kormány. 

A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet kiemeli, hogy a jogszabály alapján kötött külön megállapodás szerinti minimális nyitvatartási időre, minimálisan biztosítandó kutatási időre vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni a veszélyhelyzet ideje alatt.

A nyilvános könyvtár minimális nyitvatartási idejét a fenntartó úgy kell hogy meghatározza, hogy az eleget tudjon tenni a kulturális törvényben meghatározott alapfeladatainak. Ezek a következők:

  • a könyvtárhasználókat segíti a digitális írástudás, az információs műveltség elsajátításában, az egész életen át tartó tanulás folyamatában,
  • segíti az oktatásban, képzésben részt vevők információellátását, a tudományos kutatás és az adatbázisokból történő információkérés lehetőségét.

A levéltár a veszélyhelyzet ideje alatt is ellátja a közlevéltárak és a nyilvános magánlevéltárak tevékenységével összefüggő tájékoztatás teljesítésével kapcsolatos feladatait. Ezek a következők: a levéltár kérelemre – figyelemmel a levéltári anyag rendezettségére és segédlettel való ellátottságára – általános tájékoztatást nyújt a keresett tárgyra vonatkozó adatokat tartalmazó levéltári egységekről, illetve a kérelmező által közölt adatok alapján egyedi kiegészítő adatokat legfeljebb 30 napos határidővel szolgáltat.

Közművelődési intézmény tevékenységének két hónapon túli szüneteltetése esetén – a kulturális törvénytől eltérően – a kultúráért felelős miniszter és a Közművelődési Kerekasztal véleményét nem kell beszerezni.

A veszélyhelyzeti ideje alatt az említett kulturális intézmény foglalkoztatottjának jogviszonya egyoldalúan, a foglalkoztatott hátrányára, a veszélyhelyzet miatt kialakult pénzügyi, gazdasági és szakmai körülményekre hivatkozva nem módosítható, illetve nem szüntethető meg. A határozott idejű jogviszony lejártát ez a tilalom nem érinti.