2012-ben jelentősen változtak azok az állatvédelmi előírások, amelyek a kutyatartásra vonatkoznak. Pallós László példaként említette a kutyák kötelező mikrochipes megjelölését. Hozzátette: 2013. január elsejét követően már valamennyi négy hónapos életkort betöltött ebet csak úgy lehet tartani, ha azt egyedileg mikrochippel megjelölték. Ezeknek a kutyáknak az adatai egy állami ebadatbázisba kerülnek. "Örömmel mondhatom, hogy már másfél millió kutyába került egyedi jelölés. Vagyis, ha elvesznek, akkor nagyon hamar visszakerülhetnek az aggódó gazdikhoz"- fogalmazott a NÉBIH igazgatóhelyettese.

Szintén a kutyatartással voltak kapcsolatosak azok a változások, amelyek a minimális férőhelyeket megadták, "gyakorlatilag a különböző méretű kutyák esetében, egy bizonyos férőhely minimumot ad meg a jogszabály, amely szükséges ahhoz, hogy tartósan a kutyát azon a helyen lehessen tartani".

Pallós László hozzátette: változott annak a szabályozása is, hogy egy ebet, milyen módon lehet veszélyessé minősíteni, az eb egyedi viselkedése az, amely alapján kezdeményezhetik azt, hogy őt veszélyessé minősítse a hatóság.

"Változott ezen túlmenően az állatvédelmi bírság is, hiszen nagyon sokáig volt hatályban egy korábbi jogszabály, amelyet korszerűsíteni kellett. Az állatvédelmi bírság kiszabásakor, egy alapösszeggel számol a hatóság, ami 15 ezer forint, és az eset súlyosságától, az elkövető személyétől, a cselekmény súlyától, ismétlődésétől függően, ezt különböző szorzókkal sokszorozza meg hatóság."

Az állandó láncon tartást eddig is tiltotta a jogszabály. Pallós László azonban felhívta a figyelmet, hogy 2016-tól ez kikötés tovább szigorodik, már a tartós láncon tartást is kerülendőnek írja le a jogszabály, tehát mindenképpen meg kell oldaniuk a kutyatartóknak, hogy csak a szükséges, legrövidebb ideig legyen láncon a kutya.

Az Állatvédelmi Hatóság feladata lesz a jövőben is, hogy állattartási szabályok betartását ellenőrizze, de adott esetben a jegyző, illetve az Állat-egészségügyi Szolgálat munkatársa is végezhet ilyen tevékenységet.

"Az ellenőrök általában bejelentésre dolgoznak, de nyilván ha más módon tudomást szereznek nem megfelelő állattartásról, akkor azt mindenképpen kivizsgálják" - tájékoztatott a NÉBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi igazgatóhelyettese.