Megállt a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, és febrárhoz képest tovább bővült a feldolgozóipar, bár ennek üteme némileg csökkent - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) jelentéséből.

A március havi index 1,6 százalékponttal alacsonyabb a februári értéknél (56,0), és 2010-ben ez már a harmadik 50,0 pont feletti érték. Március jellemzően kedvező hónap volt a korábbi években, csak 2009-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke (41,8). A nyers BMI érték tovább nőtt februárhoz képest, de a szezonális kiigazítás következtében a kiigazított index alacsonyabb a februárinál. Legalább három egymást követő hónapban utoljára 2008 nyarán bővült a feldolgozóipar, még a válság kitörése előtt.

Márciusban három kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, bár az indexértékek a legtöbb esetben csökkentek februárhoz képest. A februári erős növekedés után további 2,1 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (62,2), három hónapos folyamatos bővülést jelezve. A beszerzési mennyiség indexe (58,2) valamelyest csökkent (4,4 százalékponttal) februárhoz képest. A termelési mennyiség indexének (60,4) folyó havi értéke 2,6 százalékponttal kisebb az előző hónaphoz viszonyítva.


forrás: MLBKT

A beszerzési árak indexe erőteljesen növekedett februárhoz képest, és újból az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizedik hónapja tart. A szállítási átfutási idő indexe (44,3) tovább csökkent, értéke 4,4 százalékponttal alacsonyabb a februárinál, és az átfutási idők nagyobb mértékű hosszabodására utal.

Márciusban megállt a vásárolt készletek mennyiségének növekedése, és egy erősebb csökkenést jelző folyamatot mutat. A késztermékkészletek nem változtak az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje (41,2) márciusban az előző hónapinál 8,8 százalékponttal alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (50,0) 1,2 százalékponttal lett magasabb, és ezzel a készletmennyiség változatlanságára utal. A külpiaci mutatók februárhoz képest kicsit kedvezőtlenül alakultak. Az importindex (53,8) 2,8 százalékponttal lett alacsonyabb, de ötödik hónapja mutat bővülést. A két hónapja még rendkívül erős exportbővülést jelző exportindex értéke (55,0) tovább esett, ezúttal 1,3 százalékponttal lett kisebb, de továbbra is az export növekedésére utal.

A foglalkoztatási index (51,5) negyedik hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, de a múlt havihoz képest 1,3 százalékponttal kisebb lett az értéke.
QP | Quality Placement