A magyar kormány belevág az államreformban - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányszóvivői tájékoztatón. Az állam átalakítása érinteni fogja a minisztériumok létszámát és a határintézményeket is. Magyarországon a közszolgák aránya 22 százalék a teljes adófizetőkön belül - ez magas uniós összehasonlításban. A kormány még nem döntött konkrét elbocsátásokról, de egymillió közszolgát nem tud a társadalom eltartani - tette hozzá.

Azt már lehet tudni, hogy az elbocsátásra kerülő állami közalkalmazottak a továbbfoglalkoztatásukhoz támogatásokat kaphatnak.

2015-ben kell a racionalizációs lépésekről dönteni, ezt megelőzően jön az életpályaprogram, 2015 július elsejével jelentős béremelésekkel a fegyveres testületeknél.

A cél a vállalkozások életének megkönnyítése

Az államreform jegyében a jelenlegi 25 napról 15 napra csökkentik az átlagos állami eljárási időket. 2016-tól az illetékek csökkentést is ígéri a kormány.

Új közbeszerzési törvényről is beszélt Lázár - annak ellenére, hogy 2011-ben már egy új törvénnyel lecserélték a korábbit.