Riasztást adott ki a Magyar Honvédség légvédelmi szolgálata pénteken éjjel 11-kor, amikor azonosítatlan repülőeszköz tűnt fel a radaron a keleti országrész határmenti térségében. Elrendelték a Légvédelmi Készenléti Szolgálatban lévő Gripen számára a felszállást ám a vadászgép a légtér ellenőrzése során repülőeszközt nem talált - írta a 24.hu.

A honvédség közlése szerint „a vadászgép légtérfelügyelet céljából egy ideig még a térségben maradt, majd visszatért a Kecskeméti Repülőbázisra”.

A portál felidézi: január 31-én hasonló incidens történt, ami után két nappal az ukrán határőrök Kárpátalján, Alsóhidegpatak (Nizsnij Sztudenij) település közelében, egy gyalog is nehezen megközelíthető hegyi tisztáson megtalálták azt a helikoptert, mely a feltételezések szerint megsértette a magyar légteret. A vizsgálatnál az utastérben csempészcigarettát találtak, de akár embercsempészésre is használhatták a helikoptert.

Március 21-én két riasztást is kapott a légvédelem. A hajnali órákban egy török felségjelzésű, Moszkvából Isztambulba tartó civil repülőgép miatt rendelték el a Gripenek felszállását. Akkor a Moszkvából Isztambulba tartó repülőgép a lengyel légtér felett kapott bombafenyegetést.

A délutáni órákban pedig egy Ukrajna irányából érkező légijármű miatt riasztották a vadászrepülőket, a riasztás szerint az azonosítatlan légijármű a keleti országrészben tűnt fel a radaron és Szlovákia irányába haladt.