A gyógyszerek tárolása a nyári meleg hónapokban fokozott körültekintést igényel. Ahogy az emberi szervezetnek megterhelő a nyári meleg, úgy a gyógyszerek hatóanyagainak bomlása is felgyorsul a mellékben. Egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek. Ezért fontos a gyógyszerek megfelelő körülmények között történő tárolása - írja közleményében az OGYÉI.

A kellemetlenségeket könnyű megelőzni, ha az ember betart néhány egyszerű lépést. A gyógyszerek dobozán feltüntetett információk, és a minden gyógyszerkészítmény dobozában megtalálható betegtájékoztató informálja a beteget: egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni, meddig lehet felhasználni. Ez nem csak nyáron fontos: a gyártók csak a megadott feltételek mellett tárolt készítmények hatására vállalnak garanciát, a doboz oldalán jelzett lejárati dátum is csak így biztos.

A gyógyszerek tárolására nyáron alapszabály, hogy hőségben ne maradjanak ablakban, autóban, direkt napfényen, mert hő hatására megváltozhatnak a gyógyszerek tulajdonságai, módosulhat a hatóanyag és a segédanyagok stabilitása, kérdésessé válhat az alkalmazhatóság. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek a monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak, - pl. tabletták, kapszulák - nincs feltüntetve különleges tárolási utasítás. Így esetükben nem kell különösen óvatosnak lenni.

A fagy is bajjal jár

Tévhit, hogy a gyógyszereket minden esetben hűtött helyen kell tárolni. Hűtőben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a gyógyszer dobozában lévő betegtájékoztató nem tiltja, külön előírja. Ha a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat, például egyes injekciók kifagyhatnak, átkristályosodhatnak.

A legtöbb készítményt elzárni a gyermekektől. A kijelölt gyógyszeres szekrényt, fiókot, dobozt érdemes száraz, hűvös és napfénymentes helyen tartani.

Vannak egészen speciális igényű gyógyszerek

A tartályos inhalátorok kilógnak a sorból: ezek legfeljebb 30 fokon tarthatók, fagytól, hő- és napsugárzástól védve. Mint a legtöbb túlnyomásos tartályban, a gyógyszer hatása csökkenhet, ha a tartály hideg. A tartályt nem szabad összetörni, kilyukasztani vagy elégetni, még akkor sem, ha látszólag üres.

Az inzulintartalmú injekciókat, injekciós tollakat a felbontás előtt hűtőszekrénybe kell tenni, de nem fagyaszthatók. Használat közben, vagy ha a beteg tartalékként magával hordja szobahőmérsékleten tárolandók. Hőhatástól, direkt napfénytől, vagy ellenkezőleg, túlzott lehűléstől azonban az inzulint minden esetben óvni kell. Sőt, a fényhatásokra is figyelni kell: az injekciós üveget, patront a dobozában, penek esetén az injekciós tollat kupakkal kell szállítani.

"Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen - változik a színe, külleme, állaga, porlik, elfolyósodik, kifagy - nem szabad felhasználni akkor sem, ha a megadott felhasználhatósági időn belül van! E jelenségek általában olyan minőségi változást jeleznek, ahol a hatás elmaradása, és/vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következmény" - figyelmeztet az OGYÉI.

A nyaralások idején a gyógyszerek esetében arra is érdemes figyelni, hogy több olyan gyógyszer van, amely igazolását a betegnek magánál kell tartania külföldön. Sok olyan fájdalomcsillapító van, amely kábítószer hatóanyagot tartalmaz. Ha nincs a háziorvostól igazolás, akkor a határon ezeket elkobozhatják.