A múlt évben 2389 társaság hagyta el Szlovákiát, hogy egy másik országban jegyeztesse be magát. A legtöbben a szomszédos országokat választották -  ismerteti az Új szó szlovákiai magyar nyelvű lap a Bisnode friss elemzését.

A legvonzóbbnak tavaly Magyarország számított, ahová 622 szlovákiai cég telepedett át. A sorban Csehország és Bulgária következik, 514 és 129 céggel, de sokan választották Lengyelországot és Romániát is.

Főszerepben a társasági adó

A Magyarországra való költözések oka részben az alacsonyabb társasági adó. Szlovákiában ez 21 százalék az adókulcs, ezzel szemben Magyarországon csupán 9 százalék. Szintén az alacsony, 10 százalékos társasági adó miatt megy a cégek egy része Bulgáriába.

A Bisnode szakértője, Petra Stepánová szerint Csehország vonzerejét növeli, hogy közel van Szlovákiához, ráadásul Csehországban az összes szlovákiai vállalkozónak, Magyarországon pedig a Dél-Szlovákiából származó vállalkozók jelentős részének nincsenek nyelvi akadályai. Lengyelország és Románia pedig az alacsonyabb bérköltségekkel csábítja a szlovák cégeket.