Népszerű az idősek körébenn a nyugdíjas-szövetkezeti munkavállalás, az elmúlt nyolc hónapban több mint 140 szövetkezetet jegyeztek be, 15-20 ezeren álltak újra munkába. A kormány tervei között pedig egyre dominánsabb szerepet kap az idősek visszafoglalkoztatása a munkaerőhiány enyhítésére. A rendszer leginkább a vállalatoknak kedvez, mert a diákmunkához hasonlóan, a szövetkezeteknél dolgozók után csökkentett adóterheket kell fizetniük.

A Délmagyarban megjelent cikk szerint egyre többen választják ezt a kereseti forrást.

"Havonta 60 ezer forint a nyugdíjam. Ez még arra sem elég, hogy tisztességesen levegőt vegyek. Amikor megláttam, hogy nyugdíjas munkavállalókat keresnek, egyből jelentkeztem a megadott telefonszámon. Én nem kérek ingyen semmit, jó ez a pénzkereseti lehetőség" - árulta el Szabó Józsefné a lapnak. A hölgy egy konzervgyárban kapott munkát.

A cikkben pedig az a megállapítás szerepel, hogy "Igaza van, hiszen a lehető legkedvezőbb adózási feltételeket biztosítják a nyugdíjas munkavállalóknak: mindössze a 15 százalékos személyi jövedelemadó kerül levonásra a bérből."

A havi nettó átlagkereset 2018-ban 203 000 forint körül alakul, az átlagnyugdíj jelenleg ennek 62-63 százaléka.

A kép forrása: Pixabay.