A Napi Gazdaság cikke

Sajnos az Ab rendkívül szűkszavúan rögzíti az egyes indítványokat, így a tavaly októberben érkeztetett dokumentumból csak annyi derül ki, hogy a magánszemély a törvény komplett építményadóra vonatkozó passzusait alkotmányellenesnek tartja.

 

Mindezt az alkotmány azon rendelkezésével indokolja, hogy biztosítani kell az emberi és állampolgári jogokat a vagyoni helyzettől függetlenül és szigorúan büntetni kell az ilyen típusú hátrányokozást. Azt nem tudni, hogy pontosan hogyan hozza összefüggésbe az indítványozó a nem egyenlő elbánást az építményadóval - de vélelmezhetően úgy, hogy bizonyos településeken nem kell azt megfizetni.

 

Az Ab azonban az elmúlt időben hozott határozatai alapján nem tart csak azért alkotmányellenesnek egy adónemet, mert azt nem kell minden egyes állampolgárnak megfizetnie. A nemrégiben visszadobott ingatlanadóval vagy a még korábban elkaszált luxusadóval kapcsolatban sem az adóztatás ténye, hanem az adóalap megállapítása, illetve a jogorvoslat lehetőségének hiánya okozott problémát a testületnek. Épp ezért jobban "harapott" az Ab azokra az indítványokra, amelyek a vagyoni viszonyoknak megfelelő közteherviselésre hivatkoztak, nem pedig az egyenlő elbánásra. Összességében kevéssé valószínű, hogy az Ab egy húsz éve működő szabályozást most visszadob, annál is inkább, mert a korábban hivatkozott határozataiban leszögezte: egy társadalomban szükséges lehet valamilyen vagyonadó bevezetése. Nem zárható ki ugyanakkor, hogy határozathozatalra még nem kerül sor.