A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen, akit a bíróság - egyelőre nem jogerősen - két év, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélt - olvasható a közleményben.

A vád szerint a vádlott egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől 2017 októberéig 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből. Az eltulajdonított műtárgyak XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A vádlott a műtárgyakat egy Budapest, VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forint vételárra szert téve értékesítette. Az eltulajdonított mintegy 30 millió forint értékű alkotásokat - egy kisplasztika kivételével - a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta az ügyet a hatóságnál feljelentő múzeumnak.

A bíróság kedden tartott előkészítő ülésen a bűncselekményt beismerő vádlottat bűnösnek mondta ki vád szerint, és őt két év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, továbbá 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, helyt adott a polgári jogi igénynek és több mint 2,5 millió forint vagyonelkobzást is alkalmazott.

Az ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette, az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozatát - a törvény által biztosított lehetőséggel élve - három munkanapon belül teszi meg - írta Ibolya Tibor fővárosi főügyész