Az ügyfelek augusztus 15-én éjfélig kaptak határidőt, hogy a mérőóra-állásokat „egyeztessék” a szolgáltatóval. Alapesetben mindenkinek érdemes rögzíteni, hogy az új rendszerbe belépve akár az áram, akár a gáz esetében hogyan állt - írja az Mfor. Ez alól elvileg akkor érdemes csak eltérni, ha a számlánkon szereplő óraállással összevetve azt látjuk, hogy egy érzékelhető mennyiséget már előre (olcsóbb) áron kifizettük. Ugyanakkor ezzel sem tudunk nagyon sokat nyerni, hiszen a túlfizetés az éves leolvasások során kiderül.

Amennyiben tehát tiszta helyzetre törekszik valaki, akkor érdemes diktálni, amire elvileg van lehetőség telefonon, ám feltételezhető, hogy ez a határidő miatt problémás lehet. A korábban az E.On körzetének számító területeken sms-ben is lehet diktálni, de a legegyszerűbb a szolgáltatók online felületeinek vagy applikációjának használata.

Nem lesz kellemetlen meglepetés

Sokak félelme, hogy amennyiben most bediktálják az óraállást, akkor átalánydíjas ügyfélből automatikusan havi diktálásúvá válnak. Ettől nem kell tartani, részben azért, mert a szolgáltatók most (2022. július 26. és 2022. augusztus 15. között) rendkívüli diktálást biztosítanak, így emiatt nem módosítják az ügyfél besorolását.

Az MVM tájékoztatása szerint az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz. Ugyanakkor, miután a jogszabály éves fogyasztási mennyiséget rögzít, így ezt is figyelembe kell venni a számlázás során vagy legkésőbb az éves elszámoláskor.

A kedvezményes áron biztosított energiamennyiség akkor sem veszik el, ha a fogyasztás az adott napon nem éri el az egynapi kedvezményes mértéket. Ezt a lakossági ügyfelek „görgetni tudják” az éves időszakon belül.