Londoni pénzügyi elemzők szerint bizonyosra vehető az újabb 0,20 százalékpontos kamatcsökkentés az MNB Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülésén, és egyre valószínűbb az is, hogy az MNB jelenlegi enyhítési ciklusa nem áll meg a 3,00 százalékos kamatszinten.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak szakértőinek távlati előrejelzései gyakorlatilag csak abban különböznek, hogy a monetáris tanács mennyivel viszi 3,00 százalék alá az alapkamatot az enyhítési ciklus végére.

A legagresszívabb prognózist a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői tartják érvényben. A keddi kamatdöntésre adott előrejelzésükben megerősítették, hogy a keddivel együtt további öt, egyenként 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 2,40 százalékig süllyedő jegybanki alapkamatot várnak. Az RBS szakértői szerint a magyar gazdaságban komoly deflációs kockázat mutatkozik, mivel a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már most 1 százalék alatt jár, és hamarosan belép az újabb 11,1 százalékos közműdíj-csökkentés dezinflációs hatása.

A Reuters múlt héten közzétett felmérésében megkérdezett elemzők mindegyike azzal számolt, hogy a monetáris tanács folytatja a kamatcsökkentést a keddi ülésen, a döntő többség szerint 20 bázispontos lesz a kamatvágás.

2013 augusztusa óta minden hónapban 20 bázisponttal csökkent a kamat, előtte 2012 augusztusa óta 25 bázispontos volt a vágás mértéke minden hónapban. A kamatszint kevesebb mint felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában enyhítési ciklusba kezdett a jegybank. Akkor 7 százalékon állt az irányadó ráta.

A K&H Alapkezelő MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Horváth István befektetési igazgató úgy vélte: a keddi ülésen újabb 20 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a monetáris tanács. A hazai és a nemzetközi gazdasági környezetet tekintve a lazítás még decemberben is folytatódhat, így idén elérjük a 3 százalékos alapkamatot. A kamatcsökkentés miatt a rövid távú kötvények esetében még várható némi hozamesés, a hosszú távú kötvényeknél azonban a Fed várható szigorítása miatt a jövő év a hozamemelkedésről fog szólni - mondta a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

QP | Quality Placement