Az Országgyűlés előreláthatóan december 14-én dönt egyes pénzügyi tárgyú törvényjavaslatokról, melyek révén törvény szabhat majd határt az úgynevezett kibocsátói bankközi jutalék (interchange-díj) mértékének.

A kereskedők megalapozottnak tartják az Országgyűlés döntését, a december 7-én elfogadott módosító indítványt - olvasható az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében. A döntés lényege, hogy a bankkártyát kibocsátó szolgáltató és a bankkártyát elfogadó pénzintézet közötti elszámolásban léphet be a százalékos mértékeket tartalmazó korlátozás.

A bankközi jutalék a kártyarendszerek működésének fontos eleme. Ebben a rendszerben a kártyát elfogadó kereskedő kereskedői díjat fizet a kártyaleolvasót működtető elfogadó banknak. Az elfogadó bank ebből az összegből a bankközi jutalékot továbbutalja a kártyakibocsátó banknak. A kártyakibocsátó bank ezzel növeli bevételeit, és olcsóbban tudja kínálni a szolgáltatásait a fogyasztóknak.

Az Eurocommerce, az Európai Unió kereskedelmi szervezeteit, így az Országos Kereskedelmi Szövetséget is tömörítő, brüsszeli székhelyű szervezet állásfoglalása szerint a kereskedők, szolgáltatók számára nemzetközi szinten is magasak a kártyahasználati díjak.

A Magyar Országgyűlés döntése viszont nem érinti a kereskedők, szolgáltatók, valamint a kártyaelfogadó pénzintézetek közötti elszámolás mértékét.

A kereskedők megítélése szerint a magas kártyahasználati díjak gátolják a bankkártya használat elterjedését a szolgáltatók körében, mivel sok kereskedelmi kisvállalkozás e költségtényezőt eleve nem tudja vállalni (a kártyás fizetés után a szolgáltató helyek, áruházak jutalékot fizetnek a pénzintézetnek). Ez is oka a magyar kártyahasználat nemzetközi viszonylatban alacsonyabb szintjének. A kártyás fizetést lehetővé tevő kereskedelmi vállalkozások a jelenlegi banki díjtételeket aránytalanul magasnak tartják. Az országgyűlési döntés nyomán belépő korlátozása arányosabb teherviselésre kényszeríti a piaci szereplőket.

Az MNB adatai szerint mintegy 30 ezer kereskedelmi egységben lehet a döntő részt kitevő MasterCard és Visa kártyákkal fizetni, a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma 158 ezer, az összes szolgáltató hely szám meghaladja a 200 ezret (vendéglátás, fodrász, autószerelő, egyéb).

A Gazdasági versenyhivatal (GVH) szintén üdvözli a bankközi jutalék mértékét szabályozni igyekvő jogalkotói törekvéseket azzal a felhívással, hogy körültekintő és rugalmas szabályozást igényel a piac. A versenyhivatal véleménye szerint körültekintő módon kell szabályozni a bankközi jutalékot. A jutalék maximális mértékét megalapozott számításokkal kell alátámasztani figyelembe véve a nemzetközi gyakorlatot is.