Az egyesült legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérése kapcsán kérte a lakosság segítségét idén januárban. A szervezet az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést. Most a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelő állománya felmérésében tudnak segíteni az emberek – közölte az egyesület.

Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet éjszakai életmódot folytató, láthatatlanul mozgó madarak amúgy is rejtett költőhelyének megkeresése. Szerencsére a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek  ehhez ugyanis a madarakat nem is kell látni.

A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózzunk néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva – és ezt hetente egy-két alkalommal ismételjük meg egészen júniusig.

Eközben pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját keressük

Ha hallottuk vagy láttuk a fiókákat, esetleg az etető szülőket, a felhívás honlapoldaláról letölthető elektronikus űrlapnak a kitöltésével tudunk adatainkkal hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.