Molnár Tamás mellett Bakai Kristóf ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemzetközi főosztályának vezetője ezüst érdemérmet vehetett át a Nemzetközi vámnap alkalmából a Szlovák Pénzügyi Igazgatás elnökétől - derül ki a tárca közleményéből.

A szlovák adó- és vámhivatal elnöke a kitüntetés átadásakor kiemelte a magyar-szlovák példaértékű vámszakmai együttműködést, amely - a tisztességes kereskedők és fuvarozók védelme mellett - mindkét állam költségvetését szolgálja.  A két ország pénzügyőrei havi rendszerességgel tartanak közös akciókat a szabálysértők kiszűrésére.

Tavaly mintegy 60 milliárd forintnyi vámbevétel keletkezett Magyarországon, ennek csaknem 20 százaléka gazdagította a magyar költségvetést, a többi az unió büdzséjébe került - írta az NGM, mely szerint az Európai Unión belül is jól szerepel a vámhatóság digitalizálása. Magyarországon ugyanis a kiviteli és a behozatali vámkezeléseket majdnem teljes egészében elektronikusan végzik.

A közlemény szerint a magyar vámszolgálat európai összehasonlításban is kiemelkedő eredménnyel működik, a külső határszakaszok áruellenőrzésében fontos szerepet tölt be. A vámhatóságok feladata sokrétű, kiterjed többek között a terrorizmus elleni küzdelemre vagy az EU-állampolgárok biztonságának és egészségének védelmére a hamis termékek, fegyverek, kábítószerek illegális behozatalának megakadályozásával.

Nem rég változtak a hatályos vámtörvények. Ebből a cikkből kiderülnek ennek részletei.

A kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.