Felgyorsulni látszik a kelet-közép-európai energiapiacok integrációs folyamata. Magyarország, Csehország és Szlovákia nemzeti energetikai szabályozó hatóságainak, átviteli rendszerirányítóinak és villamosenergia-tőzsdéinek képviselői közös szándéknyilatkozatot írtak alá a jól működő, összekapcsolt és integrált európai egységes piac (Internal Electricity Market; IEM) létrehozásában való együttműködés elősegítésére − közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Mavir Zrt.). A megállapodás értelmében Magyarország villamosenergia-piaca 2012 első félévében csatlakozik a már összekapcsolt cseh és szlovák piachoz, az egységes, áralapú piacösszekapcsolás alkalmazásával.

A megállapodás logikus átmeneti eszköz a CWE régióval történő integrációt megelőzően, egyben jelentős lépés az egységes és integrált IEM irányába.Az Európai Unióban a közép-európai régió hordozza a legnagyobb (energia-)keresletnövekedési potenciált, ugyanakkor a konvencionális termelés 2020-ra regionális szinten együttesen és nemzeti szinten is jelentősen visszaesik, ezzel erősebb importarányt kényszerítve ki − hangsúlyozta Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár az Észak−Dél Energiafolyosó munkacsoportjának június eleji brüsszeli ülésén. Több új forrás és csatorna várhatóan valós versenyt hozhat a régióba, így nemcsak országok közötti kereskedési lehetőséget teremt, hanem komoly alkupozíciót is jelenthet a hosszú távú szerződések újratárgyalásakor a helyettes államtitkár szerint. A folyosó, avagy hálózat folyamatosan fejlődik, a közelmúltban adták át a magyar−horvát és magyar−román gázvezetéket, és megállapodás született a magyar−szlovák gázvezetékről is.

 

A térség energetikai együttműködésének jelentősége töretlenül növekszik, kormányokon átívelő módon. Közép-Európa kormányfői 2010 februárjában írtak alá megállapodást egy észak−dél−kelet gázellátási háromszög létrehozásáról Budapesten. A háromszög keleti csúcsa az EU déli energiafolyosójának létrehozása lenne, amelyben a zászlóshajó a Nabucco gázvezeték megépítése. Az északi csúcsot Lengyelországba, a déli csúcsot pedig a horvátországi Krk szigetére tervezett lng-terminál jelentené. A háromszög csúcsai között az energia áramlását az akkori tervek szerint is az észak−dél energiafolyosó biztosítja majd.