Jelenleg négy nyomozás zajlik közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt - írja a 24.hu.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az új koronavírus magyarországi megjelenése óta vadászik a neten olyan cikkekre, azok íróira és terjesztőire, melyek/akik az új koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan állításokat terjesztenek.

Az egyik ilyen cikk azt híresztelte, hogy Magyarországon 2020. januárjában többen megfertőződtek az új koronavírussal. E közlés nyomán fogták el a nyomozók 2020. február 7-én a 30 éves Sz. Viktort és a 44 éves N. Erikát, akiket gyanúsítottként hallgattak ki.

A 32 éves Z. Ákos szintén a világjárvánnyal kapcsolatban tett közzé valótlan állításokat. Ezekre az álhírekre is jellemző volt a kattintásvadász címadás a hirdetési bevétel reményében. A rendőrök azonosították, majd 2020. március 11-én elfogták a férfit, kutatást tartottak otthonában, ahol informatikai eszközöket foglaltak le. A KR NNI munkatársai közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a szabadlábon védekező Z. Ákost.