Gyakorlatilag minden fiskális politikai válságkezelő intézkedést bevetett a Magyarország 2008 és 2011 között, egyedül csak bankot nem mentett. Ennyi mindennel senki más nem próbálkozott Európában. Néha száz százalékos fordulatot jelentő lépések is előfordultak, nagy dózisokban, sokkolóan adagolva a beavatkozást. Az unortodoxia azonban jelentős kockázatokat hordozhat magában - véli Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és szegedi kollégája, Halmosi Péter, a Pénzügyi Szemlében megjelent írásában.

Az ortodoxtól eltérő megoldások sorozatos választása esetén ugyanis a "kívánt eredmény megvalósulásának kockázata is nagyobb". Egyrészt, mert a nemzetközi intézményrendszer tart az ilyen innovációk együttműködést szétfeszítő elterjedésétől, így bizalmatlan és szankcionál. Másrészt pedig azért, mert az igen gyorsan változó feltételek önmagukban is az alkalmazhatóság kockázatát vonják maguk után - írta a Pénzügyi Szemle Online Blog a szerzők összehasonlító elemzéséről.

Az eredmények ráadásul nem igen látszódnak, a válságjelek ugyanis megmaradtak. Erre utalhat a felhasznált paletta szélessége is, hiszen ha különösen sikeresek lettek volna, nem lett volna további korrekcióra szükség.

"A kreatív ötletek, ha nem állják ki az alkalmazhatóság próbáját, előbb utóbb kontraproduktívvá válnak, a választott forgatókönyvtől való eltérést, a célok elérhetetlenné válását von(hat)ják maguk után, annak minden társadalmi, gazdasági következményével együtt".