A Referendumok - Legyen meg a te akaratod című kommentárjában Stefan Ulrich kiemelte, hogy "reneszánszát éli a közvetlen demokrácia", de kérdés, hogy ez a politika javulását és a polgárok elégedettségének növekedését eredményezi-e. Hozzátette, hogy a vasárnapi magyarországi referendum esetében nem lehet "fair" szavazásról beszélni. A kormány azt a "sugalmazó kérdést" tette fel a polgároknak, akarják-e, hogy Európa idegenek betelepítését kényszeríthesse rájuk, és ezzel az erővel akár azt is kérdezhette volna, hogy kívánnak-e magasabb adókat vagy kevesebb nyári szabadságot. Továbbá a kampány "szélsőségesen egyoldalú" volt, a kormány "heccpropagandával borította el az országot".

Azonban "politikai érettséget" mutat, hogy a magyarok többsége nem ment el szavazni, és ezzel érvénytelenítették a referendumot, viszont Orbán Viktor kormányfőt ez cseppet sem érdekli, "vereségét átértelmezi győzelemnek", és úgy érzi, a szavazás bátorítást jelent számára az alkotmány megváltoztatására - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

A müncheni lap a letelepedési kötvényekről Magyarország 300 ezer eurótól nyitott a világra címmel közölte Cathrin Kahlweit írását, aki kiemelte: Magyarország nem akar befogadni menekülteket, de szívesen értékesít vízumot gazdag külföldieknek. Kifejtette, hogy a kormány előszeretettel hivatkozik a javuló gazdasági helyzetre, különösen amióta "sok kárörvendezést kénytelen elviselni az EU-s menekültkvóta elleni, kudarcba fulladt népszavazás miatt". Egy "szép bevételi forrás" a letelepedési kötvény - írta, hozzátéve, hogy az Orbán-kormány ellenzi ugyan a gazdasági migránsok bevándorlását, és terroristának bélyegzi a muzulmánokat, de "nyilvánvalóan szemet huny, ha a bevándorlók kellőképpen gazdagok".

Német külügyi államminiszter: örömteli a népszavazás kudarca

Örömteli, hogy kudarccal végződött a vasárnapi magyarországi népszavazás - mondta Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere a Die Welt című német lap szerdai számában. A szociáldemokrata politikus elmondta, hogy igen nyomasztó volt a "roppant nagy ráfordítással folytatott kampány az EU egy demokratikusan meghozott határozata ellen". "Annál is inkább örülök annak, hogy a referendum kudarcba fulladt" - mondta Michael Roth.

Hasonlóan fogalmazott a Die Weltnek a szociáldemokrata párt (SPD) szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának külpolitikai szóvivője, Niels Annen, aki szerint Európa a magyarországi népszavazás után is mélyen megosztott, de "Orbán (Viktor) veresége mégis jó hír", hiszen megmutatja, hogy irányvonalának már Magyarországon sincs többségi támogatottsága.

Az ellenzéki Zöldek képviselőcsoportjának külpolitikai szóvivője, Omid Nouripur hozzátette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök belpolitikai problémákról akarta elterelni a figyelmet a népszavazással.

QP | Quality Placement