Úgy vélte, erre irányul a témában jelenleg tárgyalás alatt álló új program, az egységes piaci intézkedéscsomag. Cséfalvay Zoltán megerősítette, hogy az elnökségi tervek szerint az EU-tagországok versenyképességi ügyekért felelős minisztereinek májusi találkozóján részletesen tárgyalnak a programról, és reményei szerint a tagállamok közös álláspontot, közös következtetéseket tudnak megfogalmazni a kérdésben. Hozzátette, hogy a miniszteri tanács már előzőleg, márciusban is foglalkozik a témával, egyebek között a mostani konferencia eredményeit tekinti át, illetve a szélesebb körű konzultáció során ismertetett véleményekről tájékozódik.

z államtitkár megismételte azt a januári európai parlamenti meghallgatásán is kifejtett véleményét, hogy az uniós piac túlságosan széttagolt, és ezen a helyzeten változtatni kell. 
A piaci egységesedés egyik hajtóerejének az innovációt, az újító képességet nevezte. Rámutatott arra is, hogy az innováció és a piac mérete kölcsönhatásban van: minél nagyobb a piac, annál költséghatékonyabb az innováció, annál inkább jelent ösztönzést az innovációs tevékenységre. 

A pénzügyi stabilitás nélkülözhetetlen a gazdasági növekedéshez, de önmagában nem elég - fejtette ki Cséfalvay. Szükség van a versenyképesség növelésére is.

A brüsszeli tanácskozást José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyitotta meg, aki arra helyezte a hangsúlyt, mekkora jelentősége van az egységes belső piacnak az uniós gazdaságok és társadalmak fejlődésének szempontjából. Ezen a piacon 21 millió cég van jelen, amelyek összesen 175 millió munkahelyet képviselnek, és félmilliárd fogyasztó szükségleteinek kielégítésén dolgoznak - emelte ki. 

Michel Barnier belső piaci biztossal együtt Barroso emlékeztetett arra, hogy a bizottság már az ősszel ismertette javaslatait a piaci egységet tovább növelő intézkedéscsomagra. Abban a dokumentumban a biztosok úgy vélték, ez a csomag tovább erősíti majd Európa igen versenyképes szociális piacgazdaságát, és az egységes piac középpontjába helyezi az embereket fogyasztóként, adófizetőként, munkavállalóként, befektetőként, vállalkozóként, betegként vagy nyugdíjasként.