"Gőzerővel" keresik, hol található a piacon a szükséges vegyületet  - az 5-fluorourocilt -  tartalmazó készítmény - mondta el Szócska Miklós a Kanizsai Dorottya Kórházban tett látogatása után. Kritikus gyógyszerről van szó - mondta, hozzátéve, valószínűleg a nemzetközi egészségügyi szervezetek is közbe fognak lépni a megoldásért, de ha hosszú távon megmarad a hiány, a hazai gyártásról is gondoskodni kell".

Ha a gyógyszerellátásban komoly bajok vannak, és mindez a rendszer működtetéséből származik, akkor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is "meg fogja nézni", hol és miben tud segíteni - reagált Réthelyi Miklós miniszter csütörtökön az MTI beszámolója szerint egy budapesti konferencia szünetében az egyes kórházakban és patikákban tartozásaik miatt fellépő gyógyszerhiánnyal kapcsolatos újságírói kérdésekre.

A miniszter annak kapcsán, hogy a fennálló helyzetben nyújtanak-e anyagi segítséget a kórházaknak, azt mondta: pillanatnyilag nincs plusz forrás, a kórházaknak kell minden lehetőséget "felderíteniük", hogy a betegellátás folyamatos legyen.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint a nagykereskedők is panaszkodnak, hogy az árréskiesést vissza kellene pótolni, mert a patikák is sokkal tartoznak, és veszélybe kerülhet az ellátás, Réthelyi Miklós emlékeztetett: az egész gyógyszertámogatási rendszerben komoly változások történtek. Azóta folyamatosan figyelik, hogy az új szabályok bevezetése okoz-e gondokat az ellátásban, s amennyiben igen, megtalálják a módját, hogy azokat "kompenzálják" - tette hozzá a miniszter.

A Zalai Hírlap szerdai számában számolt be arról, hogy gyógyszerhiány miatt hazaküldték a rákos betegeket a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályáról, mert nem tudták számukra biztosítani a megkezdett kemoterápiás kezelés következő adagját. Ezt követően a főorvos az MTI-nek elmondta: egyedi importengedéllyel, Európán kívülről megérkezik az a gyógyszerkészítmény, amelynek a hiánya miatt egész hétre fel kellett függeszteni a kemoterápiás kezeléseket. Ruzsa Ágnes arra is kitért: 25-30 Zala megyei betegről van szó, ők hétfő óta nem részesülnek kemoterápiás kezelésben, de az egyhetes csúszás miatt szakmai szempontból nem éri kár őket.

Szerda délután az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel azt közölte: felmérik az egyes onkológiai gyógyszerek jelenlegi kórházi készletét és szakmai egyeztetést kezdeményezett a szakmai kollégiummal a hiány kezelésének módjáról, illetve átmeneti időre az alternatív hatékony terápiák lehetőségéről.

A Világgazdaság a csütörtöki számában azt írta: drámai helyzet alakulhat ki a betegek gyógyszerellátásában. Sok patika - elsősorban a drága készítményeknél - egyik napról a másikra képes csak megrendelni az aktuálisan szükséges orvosságot a nagykereskedőktől, így a betegnek többször is vissza kell mennie a patikába. A lap szerint "megindult a dominóhatás a gyógyszerellátásban", a patikák mellett eladósodtak a nagykereskedők is, így már csak fizetés ellenében szállítanak a kórházaknak.