Nagyon különös országnak tartja Magyarországot Surin Pitsuwan a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) főtitkára, aki ma előadást tart a magyar nagyköveteknek. A magyaroknak mindig küzdenie kellett  valaki ellen - tette hozzá a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Szoros kapcsolataik vannak Ázsiával, hiszen valamikor onnan származtak el, ami nagyon fontos tényező az együttműködés szempontjából.

A magyaroknak hasonló elképzeléseik vannak a problémák megoldására, mint a délkelet-ázsiai országoknak, így Magyarország lehet Közép-Európa, ha nem Európa kapuja a szervezet számára. Az ASEAN tagjai Thaiföld, Kambodzsa, Vietnam, Malajzia, Indonézia, Brunei, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Laosz és Mianmar, amelyek hat százalék körüli éves GDP-növekedést produkálnak és Kína után Európa a második legnagyobb exportpiacuk.

Ha az ASEAN egyetlen ország lenne, akkor a világ kilencedik legnagyobb gazdasága lenne - fejtegette a főtitkár, aki szerint érezni lehet a térségben a dinamizmust. Az EU és a szervezet szorosan együttműködik egymással, tavaly a legtöbb külföldi tőkebefektetés Európából érkezett a délkelet-ázsiai kis tigrisek földjére.