"Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében már csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Borsod és Heves megyében tulajdonképpen az előző héten tapasztalt nagyon magas morbiditás után csökkent a megbetegedésszám, ami azt jelenti, hogy ez a két megye tulajdonképpen már a járvány leszállóágában van, vagyis már tetőzött az influenzajárvány" - közölte Molnár Zsuzsanna.

A főorvos ismertette: a hazai legfrissebb adatok szerint a múlt héten mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma: 47300 ember kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel.

Az országban 14 megyében emelkedett a megbetegedések száma - Tolna megyében például egy hét alatt megduplázódott a betegszám -, míg a fővárosban és Baranya megyében nem változott a szám a múlt héten - mondta Molnár Zsuzsanna.

"A tavalyi nagy influenzajárványhoz képest most egy elhúzódóbb járványról beszélhetünk. Míg az előző hetekben 70, illetve 30 százalékos növekedés volt, most összesen 8 százalékkal nőtt az előző héthez képest a betegszám" - részletezte.

A főorvos azt is közölte, a korösszetételben és az érintettségben nincs változás az előző hetekhez képest, továbbra is az óvodások és az általános iskolás korúak között fordul elő leggyakrabban az influenza.