A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tavaly ősszel küldte ki a 2007-2013-as költségvetési ciklusban uniós támogatást elnyert 46 ezer cégnek és civil szervezetnek az átláthatósági nyilatkozatot. Az alaptörvény értelmében ugyanis csak olyan cégek és szervezetek kaphatnak állami vagy uniós támogatást, amelyeknek a tulajdonosi szerkezete átlátható.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a lapnak azt mondta: a tervek szerint március végéig lezajlik a vizsgálat, és akkor várható, hogy közzéteszik az átláthatatlannak bizonyult pályázók listáját.

Azok a vállalkozások, amelyeknek mindössze annyi a "bűnük", hogy Magyarországon folytatnak gazdasági tevékenységet, de más országban adóznak, illetve vannak bejegyezve, természetesen nem lesznek rajta ezen a listán. "Amíg a fejlett országokon belül különböző adópolitika működik, addig sok vállalkozás jogszerűen tud élni ezzel a lehetőséggel" - mondta Csepreghy. Véleménye szerint nem az a gond, ha egy cég más országban adózik, hanem az, ha a törvényi szabályokat kijátszva, tiltott célból titkolja tulajdonosi szerkezetét.

QP | Quality Placement