Szalai Piroskát először idén áprilisban nevezték ki miniszteri biztossá. A szakértő október elején az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén kiemelte: a női foglalkoztatottság további növelése érdekében rugalmasabbá és családbarátabbá kell tenni a munkaerő-piacot, emellett bővíteni kell a gyermekellátási és idősgondozási kapacitást. Rámutatott arra, hogy a kormány munkahelyvédelmi akcióterve a női foglalkoztatottsággal kapcsolatosan is tartalmaz intézkedéseket, illetve az európai uniós forrásokat is felhasználják a nők foglalkoztatottságának javítására, inaktivitásuk elkerülésére.

A szombaton megjelent utasítás szerint a miniszteri biztos feladata a következő fél évben, hogy javaslatokat tegyen a női foglalkoztatás növelésére, a családbarát munkaerőpiac és munkahelyek megteremtésére, valamint a munkavégzés és a magánélet összeegyeztethetőségét célzó rugalmas munkavégzési és önfoglalkoztatási formákra.

Ezenkívül figyelemmel kell kísérnie a nők munkába visszatérését segítő ellátási és gyermekfelügyeleti intézmények fejlesztésére vonatkozó javaslatok megvalósulását, össze kell gyűjtenie a gyakorlati tapasztalatokat, és elemeznie kell a foglalkoztatáspolitikai koncepciók, jogszabályok női foglalkoztatásra gyakorolt hatását.

A miniszteri biztos kapcsolatot tart többek között a civil és szakmai szervezetekkel, valamint közreműködik a feladatokat érintő jogszabályok szakmai előkészítésében - olvasható az utasításban.

Nem sokat tett a biztos

Az LMP közleményében lesújtó kritikával illette a biztos eddigi munkáját. Az ellenzéki párt közleményében azt írja: "az LMP számos szakemberrel konzultálva sajnálattal állapította meg, hogy a miniszteri biztos eddigi munkája semmilyen előrelépést nem jelentett a nők foglalkoztatása terén. Szalai Piroska jelentése semmilyen konkrét javaslatot nem tartalmaz, még a Népesedési Kerekasztal 2010-es ajánlásait sem veszi figyelembe, amelyek pedig szakmai konszenzussal jöttek létre, és kész akciótervet adtak a kormány kezébe".

Az LMP emlékeztet arra, hogy 2010 őszén javaslatot nyújtottak be a parlamentnek a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására, amelynek első pontja volt, hogy nevezzenek ki egy személyi felelőst a katasztrofális helyzet radikális javításáért. A párt több pontos javaslatot, feladatlistát adott a miniszteri biztos kezébe, hogy tényleges lépések is történjenek a női foglalkoztatás elősegítésében. Az LMP üdvözölte, amikor a pozíció 2012-ben végre létrejött, most azonban csalódottan konstatálják: semmilyen előrelépés, de még konkrét javaslatok sem születtek a biztos féléves munkája során.

A nők foglalkoztatásának növelése rendkívül súlyos, a versenyképességet és a népesedést egyaránt érintő, komoly feladat - véli az ellenzéki párt. A miniszteri biztos által készített jelentés viszont nem tesz mást, mint megismétli az unalomig ismert tényeket, és szerény óhajokat fogalmaz meg, ezeket is csak nagy vonalakban - mutat rá a közlemény. "Jellemző, hogy a hírek szerint a munkavédelmi akcióprogram vonatkozó pontjában sem egyeztettek a miniszteri biztossal" - teszi hozzá az LMP.

Az LMP arra kéri a miniszteri biztost, hogy a következő hónapokban hatékonyabban működjön együtt a civil szférával, a tudományos intézetekkel és vegye figyelembe a Népesedési Kerekasztal munkáját, illetve szakértők javaslatait, hogy végre érdemi előrelépés legyen és valóban javuljanak a nők munkaerő-piaci esélyei.