Az elmúlt húsz év legsúlyosabb örökségét kapja az új kormány, kettős válság szorításában van a magyar gazdaság - a külső globális válság mellett az elmúlt nyolc év kormányzásának válsága is szorít minket - mondta Matolcsy György, a parlament költségvetési bizottságában a miniszterjelölti meghallgatásán.
 
Ezért az egyik legfontosabb cél a magas államadósság csökkentése - ugyanis a magyar a világ egyik legsebezhetőbb gazdasága, a GDP nyolcvan százalékára rúgó államadósság miatt. A kormány második célja a magas államháztartási hiány csökkentése - mondta a leendő nemzetgazdasági miniszter. A harmadik cél az euróövezeti csatlakozás, ami részint következik az első kettő cél teljesítéséből és foglalkoztatás növeléséből.

A kormány tíz év alatt minimum egymillió munkahelyet akar teremteni - ezek nélkül nem teljesíthetőek a fenti célok - a jelenlegi 54 százalékos foglalkoztatási szinttel sem fölzárkózni, sem fenntartható növekedést elérni nem lehet. További feladat a gazdasági növekedés újraindítása, miután csak Magyarországon várnak az idén GDP-zsugorodást Matolcsy szerint. A célt a bürokrácia csökkentésével és az adószint mérsékésével lehet elérni.

Matolcsy szerint a teljes adóterhet tekintve Magyarország a 145. helyet foglalja el felmérésekben. Ilyen adóteherrel nem lehet sikeres gazdaságpolitikát folytatni - mondta. A leendő miniszter szerint elengedhetetlen az exportpiacok mellett a belső piac fejlesztése: lakásfelújítások révén az építőiparnak, de más eszközökkel is piacot kell teremteni a kkv-nak. Ehhez az uniós támogatások újraosztását ígéri Matolcsy, de elengedhetetlen az olcsó hitel is: vagyis a jegybanki alapkamat csökkentését és kamattámogatásokat ígért a miniszter.

Matolcsy a végén önmaga szavait pontosította: már nem elsődleges cél az államháztartási hiány csökkentése, hanem a foglalkoztatás bővítésével, a beruházások ösztönzésével az eurófeltételek teljesítésével lehet az egyensúlyt megteremteni, így az alacsonyabb deficitet és az államadósság lefaragását.

Matolcsy a végén önmaga szavait pontosította: már nem elsődleges cél az államháztartási hiány csökkentése, hanem a foglalkoztatás bővítésével, a beruházások ösztönzésével az eurófeltételek teljesítésével lehet az egyensúlyt megteremteni, így az alacsonyabb államháztartási hiányt és az államadósság csökkentését.


A nemzetgazdasági miniszter szerint az államadósságot nem csökkenteni, hanem kinőni kell, vagyis a GDP növelésével lehet a GDP-arányos államadósságot csökkenteni. Matolcsy szerint a fekete lyukak vagy csontvázak dőlnek ki a szekrényből: az önkormányzati rendszer finanszírozása szeptemberig biztosított, ezért fel kell készülni arra, hogy az örökség a 3,8 százalékos hiánnyal szemben lényegesen nagyobb lehet - de ezt nem engedhetjük. Ezzel a pénzügyi örökséggel „nagyon keményen kell szembenéznünk".


Matolcsy szerint gazdasági fordulatot nem lehet végrehajtani a jegybanki és a kereskedelmi banki kamatok csökkentése nélkül. Lenne még lehetőség jelentős jegybanki alapkamatcsökkentésre, egészen 4,5 százalékig. Matolcsy szerint a jegybanki "letétben" 4500 milliárd forint fekszik ahelyett, hogy ezt a bankok a kerskedelmi hitelezésre fordítanák - ez az igazi baj.