A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a lap csütörtöki számában kiemelte, hogy a következő 3-4 év gazdaságpolitikai és jegybanki gondolkodásának központjában a bankrendszer megújítása áll majd. Elképzelése szerint a bankrendszer lehet az, amely az államhoz is és a piaci szektorhoz is kapcsolódva gyorsíthatja Magyarországon a modernizációt.

A jegybank jövőképében - egyebek mellett - a bankrendszernek jövedelmezőnek kell lennie, 10-12 százalékos tőkearányos jövedelmezőségi szint lenne kívánatos. Ugyanakkor még csak most sikerült elérni, hogy a bankrendszer több év után először idén lesz szektorszinten nyereséges - jelezte Matolcsy.

Az MKB helyzetével, szanálásával kapcsolatban a jegybank elnöke elmondta: "a közszolgáltatásokban a közösségi tulajdon a fontos. A bankrendszerben azonban nem. A Magyar Nemzeti Bank, amikor szanálási eljárás alá vonta az MKB-t, az első pillanatban világossá tette, hogy - az egyébként már most sikeres - rendbetétel után privatizálni kell a bankot, ahogy a Budapest Bankot is."

Matolcsy kiemelte: "a bankrendszer esetében a tartós állami tulajdon nem csak felesleges, de káros is. A piacot erős szabályozáson keresztül lehet és kell jó irányba mozdítani." A jegybank ezért is támogatta a bankadó csökkentését - tette hozzá. Mint mondta, személyesen most is úgy gondolja, hogy az a bank kapjon nagyobb bankadó kedvezményt, amelyik vállalja, hogy a hitelezését bővíti.

Kovács Árpád: a BÉT tetszhalott állapotban van

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) jelenleg tetszhalott állapotban van, amiből fel kell rázni - mondta Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Hírlapnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkötelezett a növekedés bővítése, ezen belül is a vállalati hitelezés mellett. Ebbe a trendbe illeszkedik az értéktőzsde megvétele is - mondta a KT elnöke.

Arra a kérdésre, van-e potenciál vállalati oldalról a tőzsdei kibocsátásban, azt válaszolta, minden attól függ, sikerül-e elfogadható szinten fenntartani a gazdasági növekedést, és a magyar cégek miként képesek a fejlődésre. A bankhitelek mellett a tőzsdei belépés kiegészíthető forrás lehet, vagyis nem pusztán presztízsszempontból éri meg a tőzsdézés - mutatott rá. Az, hogy visszatérhet a kilencvenes évek aranykora a magyar parkettre, a gazdaság állapota mellett attól is függ, hogy milyen lesz a szabályozási környezet - mondta Kovács Árpád.

QP | Quality Placement