Múlt hét péntektől 1600 egységcsomagban orvosi szájmaszkokat, gumikesztyűket és kézfertőtlenítő géleket osztott ki a MÁV-START a nemzetközi járatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók és utaskísérő személyzet részére - közölte a társaság.

Száz érintésmentes lázmérőt is átadtak a nemzetközi járatok jegyvizsgálóinak, valamint a megyeszékhelyek és a főváros nagyobb állomásain. Eddig mintegy 40 nemzetközi forgalomban közlekedő, MÁV-START tulajdonú kocsiban helyeztek ki plakátokat, amelyeken ábrákkal, valamint magyar és angol nyelvű feliratokkal ismertetik az alapos, hatékony kézmosás módját.

Összesen 10 ezer szájmaszkot, 10 ezer flakon kézfertőtlenítő gélt, 200-200 félliteres kézfertőtlenítőt és vírusölő folyékony szappant, valamint kézfertőtlenítő kendőt osztottak ki.

A vasúttársaság a folyamatos ellátás érdekében további 50 ezer szájmaszkot, 5300 doboz egyszer használatos gumikesztyűt, 13600 félliteres vírusölő hatású folyékony szappant, 9 ezer félliteres és 5 ezer kis flakonos kézfertőtlenítő gélt rendelt, ez utóbbiból március végéig további 10 ezret szerez be. Az említett termékek már jövő héten beérkezhetnek a raktáraikba.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. orvosainak segítségével határozták meg az érintett munkakörök listáját és az ahhoz tartozó létszámot, a koronavírus elleni védekezéshez használatos cikkeket és a kezdőcsomagba készített mennyiségeket, valamint a tartalékkészleteket.

A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen általános gyakorlata szerint naponta többször végeztet tisztítást, amelynek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, WC-ket.