A lap szerint úgy tűnik, sikerül meggyőzni az európai hatóságokat, hogy a jegybank által létrehozott pénzintézet nem klasszikus rossz bank, amelynek célja egy-egy hitelintézet fizetőképessé tétele. A Mark reménybeli ügyfelei ugyanis önmagukban fizetőképesek, nem állnak a csőd szélén, de ahhoz, hogy erős hitelkínálattal tudjanak megjelenni a pénzpiacon, szeretnének megszabadulni ráfizetéses üzletrészeiktől.

Ez utóbbiak jellemzően bebukott kereskedelmi és egyéb beruházások, illetve ki nem fizetett hitelek. A vita másik fontos pontja, hogy miként, milyen értéken vásárolja fel az eszközkezelő az "eladni" kívánt üzletrészt. A lap szerint lényeges, hogy az eszközkezelő még a látszatát is elkerülje az állami támogatásnak. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy-egy üzletrész felvásárlásakor nettó könyv szerinti érték alatti összeget fizetnének. A pontos értéket minden esetben részletes könyvvizsgálat után határozzák meg, vagyis az üzletrész tényleges piaci értékénél biztosan nem fizet többet az eszközkezelő, így garantálható, hogy az intézmény nem használ fel rejtett állami támogatást működése során.

Az uniós szervekkel folytatott tárgyalások jelenlegi szakaszában úgy tűnik, sikerül meggyőzni a közösségi szakembereket arról, hogy az elképzelés - bármennyire is újszerű - mindenképpen uniókonform, azaz nem ütközik semmiféle közösségi szabályba - írta a Magyar Nemzet.