A Napi Gazdaság cikke

A realitások alapján a magyar válogatottnak minimális esélye van arra, hogy benn maradjon az elitcsoportban, ám ez a gárda már többször bebizonyította - legutóbb a tavalyi Divízió I-es világbajnokságon aratott, feljutást jelentő győzelmével -, hogy képes meglepetést okozni. A mostani felkészülés során például a korábbi világbajnok Finnországot és Norvégiát is legyőzte.

Az elszántság érezhető a csapaton, óriási siker lenne a benn maradás - vélekedett a csütörtöki utolsó, Oroszország elleni felkészülési találkozó után Studniczky Ferenc. A Magyar Jégkorongszövetség elnöke nem tagadja, a gazdasági érdek is mozgatja őket, amikor a benn maradásban bíznak - remélik, hogy ennek kapcsán talán tényleg komoly támogatókra találhat ez az egyébként nagyon "szponzorképes", eladható sportág. E tekintetben Studniczky csalódott: a Japánban kivívott feljutás után arra számítottak, hogy többen támogatják majd a sportágat.

Ami a nagyválogatottat illeti, Studniczky szerint nincs különösebb gond, mivel a fő támogató Pannon és a Skoda elkötelezett a hosszú távú támogatás mellett, s további kisebb szponzorok is jöttek. A szakember a válogatott sikerszámlájára írja azt is, hogy a Mol névadó támogatóként csatlakozott a magyar és román közös bajnoksághoz. Ami nagyobb gondot jelent, az az, hogy a kluboknál továbbra sem jelentkeznek a szponzorok, az utánpótlásbázisok minimális költségvetésből gazdálkodnak.

A szövetség éves költségvetése 260 millió forint, a bevételek jelentős része kapcsolódik a válogatott hírverő mérkőzéseinek jegybevételeihez. A Papp László Budapest Sportarénában telt ház előtt lejátszott magyar-finn mérkőzés után a visszavágóra is megtelt volna a BS, ám Studniczky szerint fontosnak tartják, hogy a vidéki jégkorongbázisokra is elvigyék az elitcsapatokat. Ezért rendezték a meccs "visszavágóját" Miskolcon, mint ahogy tavaly a svédek elleni második meccs helyszíne Debrecen volt. A norvégok elleni mérkőzésre viszont nem merték bevállalni a sportaréna bérlését, már csak azért sem, mert - szemben a finnek elleni meccsel, amelyet az állam által lekötött napok egyikén rendezték meg - csak piaci áron tudták volna kibérelni az arénát.