Az elnök komoly lehetőségeket lát a magyar kreatív szektorban. A szerzői jogi ágazatok akítivitása ugyanis nemzetközi szinten az élmezőnybe tartozik - már "csak" az innováció többi részét kell lyen szintre hozni.
 
Véleménye szerint problémás, hogy kevés a magyar eredetű nemzetközi szabadalmi bejelentés (PCT), ezek száma nem éri el az évi kétszázat. Ez, összevetve a k+f-re költött évi 260-270 milliárd forintos költéssel különösen fájdalmas. Az egymillió dolláros k+f ráfordításra jutó szabadalmi bejelentések alapján (ez az érték 0,3) Magyarország a 16. helyen áll a világon - Írország és Törökország között.

Sokan nem mernek szabadalmi érvényesítésbe fogni, mert a jogérvényesítés lassú.

Most zajlik a szellemivagyon-diagnózis készítése. Idén húsz felmérés készül el. A cél olyan jelentés készítése, amely töbek közt feltárja a vállalkozás szellemi javait és jogi védelmének lehetőségeit egyaránt - mondta Bendzsel.

Frekvenciát kell váltani a válság idején: a pályázatok elbírálása ne legyen hosszabb hatvan napnál - javasolta az MSZH elnöke. A maga részéről annyit tett, hogy a hivatala csökkentette díjait és egyszerűsítette döntéshozatalát.