Csütörtökön délután és este négy szakszervezeti konföderáció - az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) - tart autós figyelemfelhívó demonstrációt 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek.

A szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt.

A négy szakszervezeti szövetség tiltakozik a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen, mert álláspontjuk szerint hátrányos helyzetbe hozza a munkavállalókat, növeli kiszolgáltatottságukat, és csökkennek a fizetések is.

Tiltakoznak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetése, valamint a nyugdíjrendszer "egyeztetés nélküli, drasztikus átalakítása", illetve a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen.

Ellenzik a szakszervezetek a munkanélküli és szociális ellátások "drasztikus" csökkentését, és az országos bérmegállapodás megszüntetését is.

Borsik János, az ASZSZ elnöke az MTI-nek a tüntetés előtt elmondta: azért szervezték a megmozdulást, mert az április 9-i szakszervezeti demonstrációnak "nem volt olyan hatása a kormányra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az országos konföderációkkal és a munkáltatói képviselettel".

Hangsúlyozta: az autós demonstráció békés, fegyelmezett, pártmentes felvonulás. Borsik János elmondta: "nem ez lesz az utolsó tüntetés, ha a kormány beváltja azokat a fenyegetéseket, hogy a Munka törvénykönyvét még jobban lerontja" a munkavállalói érdekekkel ellenkezően.

Szeptember környékén újabb megmozdulásokra lehet számítani, ha a kormány nem akar tárgyalni a partnereivel - mondta Borsik János. Hozzáfűzte ugyanakkor: azért június 16-ra szervezték a megmozdulást, hogy felhívják a figyelmet az egyeztetések fontosságára. A kormány ugyanis korábban azt ígérte, hogy a szociális konzultáció lezárulása után - amely június 15-én volt - tárgyal az érdekeltekkel a tervezett átalakításokról - fűzte hozzá.