Az építőipari termelés volumene tavaly decemberben mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 6,2 százalékkal csökkent a 2008. decemberihez képest, a 2009-es év egészében 4,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Szezonálisan kiigazítva a termelés - a novemberi 9,3 százalékos mérséklődést követően - decemberben 8,4 százalékkal magasabb volt az előző havinál.

A termelés 2009. évi 4,3 százalékos csökkenésén belül a két építményfőcsoport építése ellentétesen alakult: az épületek építésén végzett munkák volumene 12,6 százalékkal elmaradt az előző évitől, az egyéb építmények építése ezzel szemben 6,2 százalékkal magasabb volt, mint 2008-ban. Az épületek építésének visszaesése a lakásépítéseken, a kereskedelmi és az irodaépületek építésén megfigyelt csökkenés következménye. Az egyéb építmények építésében a 2008 második felétől kezdődő emelkedés csaknem az év végéig folytatódott. A növekedés forrásai az út- és autópálya-építések, a 4-es metró munkái, a távvezeték-építések, valamint a vasútfelújítások voltak.

Az építőipari termelés volumene 2008-ban szintén 4,3 százalékkal csökkent a 2007. évi 14,4 százalékos visszaesés után. Az építőipari termelés volumene 2008 decemberében 4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az előző havit pedig szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 0,6 százalékkal haladta meg.