"Amikor már éppen kezdenénk belemerevedni a dolgokba, akkor képesek vagyunk megrázni magunkat, körülnézni, hogy mi van a világban, olvasni, tanulni, érdeklődést mutatni a világ új dolgai iránt. Ez egy bizonyos szellemi izgalmat tart fenn nálunk, de mindez inkább a karakterből jön, semmint az iskolázottságból" - magyarázta a 888.hu-nak Orbán Viktor, hogy milyen a Fidesz és hogy miért érez egyfajta rokonságot Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel.

Amikor rákérdeztek a híressé vált, elnökválasztás utáni telefonbeszélgetésre, a miniszterelnök elmondta: igyekezett a kedvében járni Trumpnak, közölve, hogy ő egy igazai amerikai, akinek talán sikerül megváltoztatnia az Egyesült Államokat. "Azt gondolom, hogy az akolmeleg, "egy keretben bégetünk" szoclib világnak vége van, a többes szám első személyű mondatok helyett gyakrabban fogunk hallani egyes szám első személyt: "én azt gondolom", "én azt tanultam", "nekem az a tapasztalatom", "én ezt csinálom." Karakteresebb, vagányabb politika ideje jön" - mondta Orbán. Ő maga örül ennek a változásnak, mivel véleménye szerint az eddigi amerikai kormányok "abból indultak ki, hogy Közép-Európában kétfajta vezető van: az egyik korrupt, a másik Putyin embere, vagy az is lehet, hogy mind a kettő egyszerre, ezért nekik az a dolguk, hogy ezeket a vezetőket visszaszorítsák."

2017 a lázadás éve lesz

A Politico cikkére reagálva - amely szerint a jövő év Soros éve lesz - Orbán azt mondta, hogy "nem az övé lesz, hanem róla fog szólni; a kettő nem ugyanaz". 2017-ben "minden országban azon lesznek, hogy Sorost kiszorítsák".

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy "Brüsszelben a lényeges pozíciókat a globalista-liberális, status quót képviselő erők tartják kézben.... Az ő fejükben egy általuk megszervezett és uralt Európai Egyesült Államok a cél. A mi fejünkben meg nem ez van. Nekünk ezért Brüsszelben a látható és nem látható pozíciót birtokló erős emberek leginkább a vitapartnereink, riválisaink, sőt néha az ellenfeleink is. Nem személyes ügy ez, inkább strukturális. Ez a döntő kérdés, az összes többi ennek a lényegi szellemi és érdekellentétnek a kivetülése."

Éppen ezért ezt a status quót meg kell szüntetni, így Orbán meggyőződése, hogy 2017 a lázadás éve lesz. "Hogy ezt a lázadást aztán leverik-e vagy sem, az egy másik történet. Ausztriában egyelőre sikerült késleltetni. Olaszországban nem tudták leverni, Amerikában nem tudták leverni. Jövőre választások lesznek Németországban, Hollandiában, Franciaországban. Sok minden történhet."

Az interjúban a kormányfő megismételte korábbi állítását, hogy a demokrácia nem csak liberális lehet, ahogy az sem igaz, hogy "Oroszország csak ellenség lehet, a nemzetközi szervezeteknek mindig igazuk van a nemzetekkel szemben, a szabadpiacnak mindig igaza van az állammal szemben, a politikusoknak az emberek helyett az ideológiára kell hallgatniuk."

A magyar sajtó ma már egy más világ

Merkellel kapcsolatban azt emelte ki, hogy ő igazi erőpolitikus, aki ügyesen és tudatosan használja az erőt. Itt megemlíti, hogy Németország nagyon erős ország, példaként mondja, hogy "öt évvel ezelőtt a magyar média meghatározó része még német tulajdonban volt. Amikor a németekkel konfliktusos álláspontot képviseltem, másnap a német tulajdonban lévő magyar sajtó rögtön ellentámadást intézett. Ez a helyzet mára megváltozott. Ez már egy más világ." (Mára ugyanis kormánybarát kezekbe került a média nagy része - a szerk.)

G. Fodor Gábor megkérdezte azt is Orbántól, hogy a sok győzelem és hatalom nem szállt-e a Fidesz fejébe? A pártelnök-kormányfő szerint a Fidesz egy nagy néppárt, amely több tízezer fejet számlál, ő pedig nem lát bele mindegyikbe.

A korrupciót bizonyítani nehéz

A korrupcióval kapcsolatban pedig azt fejtette ki, hogy igyekszik megbízható emberekkel körülvenni magát. "A korrupciót bizonyítani nehéz, korrupcióval vádolni annál könnyebb. Azt bizonyítani, hogy a vád hamis, nem történt korrupció, gyakorlatilag lehetetlen. Bizonyítékok híján vádolni bárkit is rágalmazás, ami ugyanolyan bűn, mint a korrupció. Magyarországon negyven év diktatúra volt, a ravaszkodás, a kiskapukeresés, a trükközés, a pult alatti ügyeskedés az élet részévé vált. A másik csúnya öröksége annak a korszaknak az irigység, mint alapállás. Az a mentalitás, hogyha valaki sikeres, az csak gyanús lehet. Ez a hozzáállás csak lefelé vihet mindenkit, és lefelé viszi az egész országot. Egymás sikerének örülni kell, az visz felfelé."

Orbánnak Orbán az ellenfele

Orbán arról is beszélt, hogy a legkeményebb ellenfelének saját magát tartja, míg a politikai ellenfelek közül Horn Gyulát emelte ki, mint "az önmagát túlélt, szívós szoci világ álnevét".

A "ki a faszagyerek" kérdésre Puskást hozta fel példaként: "A legnagyobb történet Puskás Öcsié. És ez a mi történetünk, velejéig magyar történet."

Részletek a 888.hu-n olvashatók.