Győztünk - jelentette ki Traian Basescu a demokrata-liberális párt (PD-L) jelöltje, jelenlegi államfő tegnap, pár perccel uránzárás előtt. Tette ezt úgy, hogy a kampánycsend ellenére kiszivárgott exit-pollok ellenfele, Mircea Geoana a szociáldemokrata párt (PSD) jelöltjének győzelmét vetítették előre. Úgy tűnik, Basescunak igaza volt akkor, amikor kijelentette: a választásokat az emberek döntik majd el, nem a politikusok.

Őt igazolják a Központi Választóiroda (BEC) ma reggel nyolc órakor közzétett adatai is, mely szerint a szavazatok 95,4 százalékos feldolgozottsága mellett az egykori hajóskapitány kapta a voksok 50,43 százalékát, míg Mircea Geoanara mindössze 49,57 százalékot szerzett.

A mintegy 20 708 szavazókörlet szavazatainak feldolgozása után a BEC adatai arról tanúskodnak, hogy a választásra jogosultak 57,94 százaléka járult az urnák elé, a szavazólapok 98,69 százaléka érvényes.

A többségben magyarok lakta megyékben a nap végére sem jött meg a szavazókedv, Hargita és Kovászna megye végig a lista végén kullogott, alig több mint 33 illetve 34 százalékos részvételi aránnyal.

Az RMDSZ -nek a kormányalakításban nem lehetnek jogos igényei, mivel nem sikerült példásan mozgósítania szavazótáborát - idézi az Agerpres hírügynökség Horia Gramát, a PSD háromszéki szervezetének elnökét.

Bár az exit-pollok azt mutatják, hogy a székelyföldi magyar szavazók többsége a PD-L jelöltjére voksolt, az RMDSZ Basescu győzelme esetén sem számíthat semmi jóra. A kampány során ugyanis a Markó Béla vezette érdekképviselet Geoana, és a PSD által vezetett koalíció mellett kötelezte el magát.

A BEC helyi idő idő szerint délelőtt 11 órakor tesz közzé újabb részeredményeket.