A három mszp-s, egy fideszes és egy kereszténydemokrata által benyújtott törvényjavaslat a 25 százalékos, kedvezményes adókulccsal rendelkező juttatások közé sorolja a hideg étkezési jutalványt 6000 forint értékhatárig. A Parlament korábbi döntése szerint az általános adószabályok vonatkoznak jövőre a juttatásra, amelyre így összesen 97,89 százalékos adóteher kerül. Ha ez így marad, feltehetőleg drasztikusan visszaesik az utalvány népszerűsége, ha egyáltalán akad, aki ezt választja a nem sokkal több költséggel járó munkabéremelés helyett.

A mostani javaslatot azzal indokolják a képviselők, hogy ez a rendelkezés kifejezetten hátrányosan érinti a vidéken, kisebb településeken működő, döntően kis- és középvállalkozásokat és azok munkavállalóit, mivel ezen vállalkozásoknál nincs munkahelyi étkeztetés, valamint az adott települések nagy többségében nincs melegkonyhás vendéglátó hely, sem pedig közétkeztetés. Mint a törvényjavaslatban írják, a meleg étkeztetés lehetőségével éppen azok a fizikai dolgozók nem tudnak élni, akiknek keresete egyébként is alasonyabb. A hideg étkezési utalvánnyal viszont lehetőségük lenne fogyasztásra kész ételhez jutni.

Szerintük a javaslat nem jár a költségvetésre negatív hatással, mivel a meleg étkeztetés és a hideg étkeztetés az egyes munkavállalóknál vagylagosan alkalmazható. Az utalványokat így szélesebb körben használhatnák a munkáltatók, ezáltal az többlet adóbevételt eredményezne a költségvetés számára.

A már korábban elfogadott javaslat szerint a meleg étkezési utalvány havi 18 000 forintig a kedvezményes 25 százalékos adóterhet viseli az üdülési csekk, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és az egészségpénztári hozzájárulás mellett.