Váratlanul nemcsak hazarendelték bangkoki állomáshelyéről Bus Szilvesztert, a Thaiföldön szolgáló magyar nagykövetet, hanem el is bocsátották a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) kötelékéből, méghozzá a hivatalos indoklás szerint tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt – tudta meg a hvg.hu. Mindez már hetekkel ezelőtt történt.

Bus Szilveszter 2017 végén kapott nagyköveti megbízatást, előtte a külügyi tárca déli nyitásért felelős helyettes államtitkára volt, azelőtt szintén diplomáciai szolgálatot látott el: volt például nagykövet Jakartában és Új-Delhiben. Bangkoki nagykövetként legutóbb akkor került be a hírekbe, mikor tavaly novemberben koronavírus-fertőzést kapott Szijjártó Péter miniszter távol-keleti útja során - írja a lap.

A 168.hu információi szerint a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal (IH) munkatársai tártak fel olyan ügyet a volt nagykövet életében, amely miatt a külügy menesztette őt. A lap szerint a bangkoki hatóságok jelzésére reagálhatott az IH.

Frissítés: a hvg.hu később azt írta, hogy információik szerint az IH azt derítette ki, hogy "szabadosan élt" Bankokban a kirúgott diplomata.

A KKM később megerősítette az információt: “Bus Szilveszter 1991 óta volt a Külügyminisztérium állományában. Bangkoki külszolgálata 2021. április 30-án lezárult, már nincs a KKM állományában.”

Az MSZP politikusa, Mesterházy Attila Facebook-videóban jelentette be, hogy kérdéseket intézett a külügyminiszterhez, "miért rendelték azonnali hatállyal haza Magyarország bangkoki nagykövetét”. Bus Szilveszternek nem járt le még a megbízatása, idő előtt rendelték haza; Mesterházy szerint “nagy a hallgatás" az ügyben.