Az egészségügyben dolgozó a saját egészségét áldozza fel mások egészségéért, észre sem veszi saját szervezetének gyorsuló romlását - hangzott el a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. Az egyebek mellett a sürgősségi ellátást, az egynapos sebészetet, a betegbiztonságot és a kiégés szindrómát is tárgyaló tanácskozáson ismertetett új adatok szerint az osztályvezető főorvosok között a rák okozta halál előfordulása meghaladja a 80 százalékot, ami az országos átlag több mint háromszorosa.

A felmérés alapján a fővárosban a 40 éves koruk előtt elhunyt kórházi alkalmazott férfiak 74 százaléka, a nők 88 százaléka daganatban hal meg, és ez haladéktalanul vizsgálatot és intézkedéseket igényelne. Már öt év kórházi munka után a dolgozók 54 százaléka túlsúlyos, és a kórházi stressz is okozza, hogy a nővérek testtömeg-indexének alakulása 10 év alatt éri el a felső határt, ami után hatványozottan jelentkeznek a krónikus betegségek.

Ezért duzzad megállíthatatlanul az adósság

Merjünk nagyot álmodni, érjük utol Szlovákiát! - szorgalmazták a rendezvény Forrásteremtés és finanszírozás szekciójában. Havi 4,5 milliárd forinttal nő az adósság, amelynek újratermelődése elkerülhetetlen, amíg az ellátások után járó díjtételek nem fedezik a valódi költségeket. A Kórházszövetség szerint legalább 100 milliárd forint hiányzik az egészségügyből, és ezt a belső hatékonyság javításával képtelenség pótolni. Az összegen belül az elavult eszközök cseréjére 10 milliárdot, a bérek emelésére 30 milliárdot kellene fordítani. A számítások szerint a GDP emelkedéséből 30 milliárd jöhetne a rendszerbe.

A 2011-ben megújított szakmai kollégiumi rendszer beváltotta a reményeket, dinamikusan, gyorsan és rugalmasan támogatja az egészségügyi államtitkárság munkáját. Megkönnyítette a szakmák közti egyeztetést, segítette új ellátási formák, így az otthonlélegeztetés bevezetését - hangzott el a kongresszuson, a résztvevők a kollégiumi rendszerben felhalmozott tudás még jobb kihasználását javasolták az ágazat vezetésének.