A számítógép


Vastagsága kevesebb mint másfél centi, súlya mindössze hetven deka, mégis lázba hozta a világot. A 2010. január 27-én bemutatott iPad 9,7 hüvelykes, 1024x768 pixeles képernyővel rendelkezik, és vidáman eltűnik egy női retikülben. A forradalmian új, érintőkijelzős táblagép átmenet a notebook és az iPod Touch között. Telefonálni ugyan nem lehet vele, internetezni viszont annál jobban, ugyanis a legfrissebb és leggyorsabb WiFit építették be a kecses masinába.

Sokat utazó filmbarátok és könyvmolyok nélkülözhetetlen kelléke lehet, hiszen kiválóan alkalmas videózásra és olvasásra, és egyetlen feltöltéssel tíz órán keresztül működik. Lapzártánkkor a magyar üzletekben még nem kapható, de az előrejelzések szerint az ára is barátságos lesz, így a gyors elterjedés szinte garantált.

 

Az ékszer


A bizsu francia találmány, az ékszer azonban évezredek óta elengedhetetlen kiegészítője megjelenésünknek - meséli Hangyál Judit stylist. Nincs a földkerekségen olyan ásatás, ahol ne bukkannának gyöngyökre, csatokra, művészien megmunkált ruhadíszekre a régészek. Kultúrtörténeti írások tanúsága szerint az emberek előbb szerettek volna díszesek lenni, mint ruhába bújtatni testüket. Kezdetben igen kedvelték a kagylókból, kövekből és virágokból fűzött nyakláncot, később bronz- és arany amuletteket viseltek nők és férfi ak egyaránt.

A reneszánsz korában a hölgyek hattyúnyakát gyöngysor emelte ki, homlokukat pedig gyöngyös pánt díszítette. Az értékes fémből, igazgyöngyből vagy ritka kövekből készült ékszereket azonban nem engedhette meg magának mindenki, így azok egy idő után kissé háttérbe szorultak, és utat tört magának a bizsu, a megfi zethető ékszer.Az első műgyémánt 1925-ben jelent meg Párizsban. Diadalútján a kitűnő üzleti érzékkel is megáldott Coco Chanel indította el. Új keletű függetlenségük mámorában a nők lelkesen vásároltak mű korált, műtürkizt, féldrágaköveket és strasszokat. Aki ma trendi bizsut szeretne, az ál-antik után kutasson. Ezek az ékszerek olyanok, mintha a foglalat és a kő eredeti volna, csak egy kicsit régi. A gyors fejlődés az anyagokban is változást hozott. A divatipar felfedezte a ródiumot, ami nem feketedik, és allergiát sem okoz. Az igazi változást azonban a Swarovski kristály megjelenése jelentette, a különlegesen csiszolt üveg ugyanis felveszi a versenyt bármelyik briliáns csillogásával.

2010-ben előszeretettel viselnek a hölgyek ékszernek is beillő kiegészítőket, de a nagy divatházak is gyönyörű kollekcióval jelentkeztek. Az új, apró kövekből álló Chanel nyakékek bámulatos részletgazdagságuknak köszönhetően szolid eleganciát kölcsönöznek viselőjüknek. Aki fogékony az újdonságokra, Thomas Sabo kollekcióját tekintse át. Az aprólékos kidolgozású, változatos ékszerektől valóban el lehet gyengülni. Hűvösebb időszakban a feltűnőbb darabok kapnak hangsúlyt, melegebb hónapokban a finomabb, visszafogottabb ékszereket ajánlja Susanne Kölbli tervező, a márka varázslatos sikerének első számú felelőse.

A főként ezüstből készült ékszerek különösen a hölgyek körében népszerűek, pedig érdemes odafigyelni a férfiaknak szóló kollekcióra is. Aki nem tudja leküzdeni gyűjtőszenvedélyét, és valami valóban meghökkentőt szeretne, keresse a Pandora ékszereket. A dán házaspár különleges darabjai ugyanis gyűjthetők. A ritka ékek szerelmeseit leginkább a charm karkötők megjelenése hozta lázba. A karékek képesek arra, hogy megörökítsék életünk fontos eseményeit. Egy pici bőrönd, ami a nászútra emlékeztet, egy apró tortácska a gyerek első születésnapja alkalmából, szívecske a szeretet jeleként - mindez egyetlen karkötőn. Ezek az ékszerek bámulatosan egyedivé alakítják viselőjüket, hiszen segítségükkel minden nő a saját történetét mesélheti el, legyen farmerban vagy romantikus estélyiben. A cég csak drágakövekekkel dolgozik, egyetlen kivétel a gyémánthoz hasonló cirkónia. A kollekciók darabjainak meghatározó alapanyaga az ezüst, az arany, a muránói üveg, a bőr, a topáz, az ametiszt, a rubin és a gyémánt.

 

A cipő


Az angol fodrászok körében van egy mondás: "Nézd meg a cipőjét és vágd le a haját!" Kíváncsi lennék, Vágó Réka cipői láttán milyen frizurát álmodna egy hamisítatlan londoni hajszobrász - mosolyog Hangyál Judit. A fiatal lábbelitervező 2003-ban diplomázott, és nevét ma már minden cipőbolond ismeri.



Az abszolút trendi külső mellett Vágó Réka odafigyel arra is, hogy a lábbelik kényelmesek és hordhatók legyenek, pedig a divatvilág trendteremtőinél ez nem mindig elsődleges törekvés. A fiatal tervezőnek azonban versenytáncosként volt alkalma megtapasztalni, mi a jó a lábnak. A kényelmes lábbelik persze nem olcsó darabok. Az áruk 40 ezer forinttól indul, és határ a csillagos ég. A tervezőnő jól tudja, hogy a vevőkör összetételét meghatározza az ár, de tapasztalatai szerint a játékosságra, humorra nyitott, nőies megjelenésre vágyó lányok és asszonyok szeretik a modelljeit.

Vágó Réka cipőin nyoma sincs a steril tökéletességnek. Stílusok és anyagok egyaránt keverednek, de éppen ez a lényeg. A főszereplő a bőr, de megjelenik a textil, sőt bizonyos luxusdarabok esetében a kígyóbőr vagy a különleges lézertechnikával díszített bőr is. Hogy trendi-e a klasszikus? Hangyál Judit szerint a válasz egyértelmű igen, ugyanis "a divat mindig változik, de a stílus örök"!

Ha csupán a funkcionalitást nézzük, a cipő arra való, hogy védje a lábunkat, és az a legjobb, ha észre se vesszük, miben járunk. A trend azonban néha közbeszól, és éppen a kényelem esik áldozatul. Nem így Vass László cipőinél. A mesternek volt kitartása, hogy visszatérjen mestersége gyökereihez, és a hagyományok tiszteletére, valamint a szakmája iránti mélységes alázatra alapozva építette fel nem mindennapi cipőbirodalmát. Ma már a világ minden tájáról érkező vásárlók méretre készült cipőjükkel térhetnek haza, a műhely pedig megőrzi a kaptafát - újabb modell rendelése esetére. A legkarakteresebb Vass cipőt a Budapest fantázianevű kaptafa alapján alkotja a mester, erre a mintára a híres derby fazonú lábbelik készülnek.

A cég saját vállalása szerint cipőik nem csupán eredetiek, elegánsak és egyediek, de 10-20 évig is megőrzik minőségüket. Nem véletlen, hogy a köztudottan spórolós angol királyi család több tagja is Vass cipőben jár.

 

Ruha a nőnek


Aki egy kicsit is jártas a divat világában, csalhatatlan biztonsággal választja ki a többiek közül Sándor Szandra, azaz Nanushka ruháit. A fi atal tervező pályája kezdetén a fekete, a fehér és a szürke színt részesítette előnyben, és ez a visszafogottság később is megmaradt. A legmodernebb anyagokból készült ruhái mesterien ötvözik a tradicionális vonalvezetést és az abszolút naprakész trendek stílusjegyeit.

Nanushka saját bevallása szerint nem a kitárulkozó, hanem a rejtőzködő nőiesség híve, és nem elégedett a közízléssel. Úgy véli, sokan erőlködve követik a divatot, ami mögött legtöbbször egyfajta megfelelési kényszer állhat. Ez erősen torzíthatja az énképet, és negatívan hat a külső megjelenésre. Sándor Szandra ruháinál alaptétel a kényelem és a hordhatóság, mégis biztosan vezetik a nőket az időtálló, klasszikus elegancia felé. Nem csoda, hogy az amerikai világsztárok is rátaláltak a fiatal tervező nemesen egyszerű darabjaira.

 

Ruha a férfinak


A nyár mindig kihívás a férfi ak számára. Könnyű, de elegáns öltönyt találni - olyat, amiben nem fő meg az ember az utcán nagyon nehéz. A kiváló anyagairól is híres Ernemegildo Zegna cég idén is megpróbál ennek az igénynek eleget tenni. A természetes anyag alapkövetelmény, amihez a sportos szabás ad keretet. A milánói cég 2010-es kollekciója ugyanakkor vagy száz évet lép vissza időben. A húszas-harmincas korosztálynak ugyanis dédszüleink kedvelt fejfedőjét, a cilindert javasolja. Persze a mókás színű top-hat-ek egyáltalán nem hasonlítanak az egykori komoly és fényesen csillogó cilinderekre, s az akkor divatos összecsukható klakkokra sem. (Innen származik a klakkban-frakkban kifejezés.) A szeriőz üzletembereket kellemes pasztellszínű öltönyökbe öltözteti az olasz divatmárka. Az idei évben már nem látható a vastag nyakkendő, a cápanyakú ing és a korábban oly divatos kétsoros zakó.

Továbbra is hódít viszont a testhez simuló karcsúsított ing és zakó - ami persze a testépítő termekben is kemény munkát végzőknek kedvez...

 

A napszemüveg


A jól megválasztott szemüveg öltöztet, és egyéniséget ad viselőjének. Gondoljunk csak Audrey Hepburnre az Álom luxuskivitelben című fi lmben. De Marilyn Monroe, James Dean vagy Jackie Kennedy is elképzelhetetlen lett volna napszemüveg nélkül.Gyakran előfordul, hogy a mozivásznon látott darab meghódítja a divatvilágot, és rövid időn belül az áruházak polcairól köszön vissza. Az a szemüveg, amit Tom Cruise viselt a Top Gun című fi lmben - az amerikai Ray-Ban -, hatalmas karriert futott be, és évekig vezette a szalonok toplistáját.
A napszemüvegek divatja szerencsére nem változik évente. A piacon lévő nagy márkák között mindig találunk olyat, ami megfelelően véd a Nap káros sugaraitól, és fazonja időtállóan divatos, de olyat is, ami a legutóbbi trend szerint készült. Ezek sokszor nem olcsók, de érdemes áldozni rájuk, hiszen egy jól megválasztott napszemüveg sok mindent elárul viselőjéről. Nem csupán a stílusa, a fazonja jellemzi személyiségünket, de az is, ahogyan hordjuk. Az a jó, ha a választásnál arcunk karakterét, szemünk elhelyezkedését, formáját, szemöldökünk ívét és testalkatunkat egyaránt figyelembe vesszük. És hogy mi a divat a napszemüvegfronton?

Még most is a hatvanas éveket idéző, nagyméretű lencse a legtrendibb, de tartja magát a pilótaszemüveg is, amit vastag, színes keretekkel vásárolhatunk. Úgy tűnik, a vásárlók továbbra is favorizálják a Ferré, az Exté, a Tom Ford darabokat vagy a klasszikus Ray-Ban napszemüvegeket, ám a megszállott divatrajongók már alig várják, hogy megpillantsák Madonna, Dolce és Gabbana közös munkájának eredményét. Alighanem az a szemüveg lesz az idei nyár legnagyobb slágere.

 

Az utazás


És ha nyár, akkor utazás. Egy-két hosszabb hétvége valami kellemes helyen, aztán a pihentető vakáció. London klasszikus célpont, főként ha kapunk helyet a Claridge's, a Dorchester vagy a Ritz Hotelben, az e-travelclub irodavezetője, Molnár Mihály szerint ugyanis ezek London legtrendibb szállodái. Szombatonként a Borough Marketen hegyekben áll az osztriga, egy pohár száraz pezsgővel fenséges falat, és nagyon-nagyon trendi.

Aztán körülnézhetünk a Harrodsban, válthatunk jegyet a West End valamelyik parádés musicaljére, végül elkölthetünk egy kellemes vacsorát a Gordon Ramsay nevű fenegyerek egyik Michelin-csillagos éttermében. Garantáltan feledhetetlen élmény, csak gondoskodjunk időben a helyfoglalásról. New York örök felfedezésre csábít, ott mindig történik valami. Bármikor érkezünk, a Carnegie Hall biztosan szolgál meglepetéssel, de nem tilos elmenni színházba sem.



Ha télen utazunk, ne mulasszuk el a Hotel Waldorf Astoria karácsonyi brunchát, és utána kötelező korizni egyet a Rockefeller Center jégpályáján. A legnívósabb szálloda a Taj Pierre és a Ritz Carlton, de nagyon nem foghatunk mellé. Autót ma már szinte mindenhol bérelhetünk, a luxusvonatos országjárás azonban sokkal különlegesebb megoldás, és a kényelemről sem kell lemondanunk. Ha időnk engedi, Dél-Afrika, Namíbia, Zimbabwe, Tanzánia, vagy akár az egész afrikai kontinens bejárható a Rovos Rails hálózata segítségével. A legendás Orient Express újra reneszánszát éli. Vonatain nem csupán Európát, de Dél-Amerika és Ázsia egyes országait is körbeutazhatjuk. Kínában a Tangula, Indiában, pedig a Maharajs' Express, valamint a The Indian Maharaja mutatja meg az ország bájait - luxuskörülmények között.

Manapság egyre többen szeretnék érezni az érintetlen természet közelségét. "Isten hozott a való világban" - a &Beyond cég valóban hű jelmondatához. Szervezett túráik segítségével a különleges kalandra vágyó utazók hőlégballonon suhanhatnak a Serengeti természetvédelmi terület fölött, napi fáradalmaikat pedig luxussátrakban pihenhetik ki, ahol elefántok hangját hozza az éjszakai szél. Az elvonulást keresők apró szigeteken élvezhetik a magányt. Kényelmükről a személyzet, a garantált kikapcsolódásról pedig a hamisítatlan természet gondoskodik, a hófehér homok, az Indiai-óceán kristálytiszta vize, az ananászligetek édeskés illata, a lágy szellő és a vakító napfény. Ezt a paradicsomi idillt az ifjú házasulandók is keresik. Közülük sokan a Maldív-szigeteken fogadnak örök hűséget egymásnak, ahol a földkerekség legszebb tengerébe hanyatló nap adja a szertartás hátterét. Ide biztosan nem utaznak utánuk a nem kívánt rokonok, és nem kell kötelező köröket futniuk az esküvői meghívóval sem. De vigyázat! Tudnunk kell, hogy mindez csak formalitás, a házasságkötés ugyanis nem hitelesíthető a Maldív-szigeteken.

 

A hajó


A jachtok szerelmesei minden évben türelmetlenül várják a szeptembert. Akkor tartják ugyanis a Monaco Boat Show-t, ahol a világ legszebb és legmodernebb hajóit csodálhatja meg a közönség. Megjelennek a 20-as, 30-as évek modelljei, természetesen csúcstechnikával felszerelve, a méltóságteljes mahagóni a legmodernebb üvegszálas anyagokkal összedolgozva. Tiszteletet parancsoló hajók, ám meglepően gyorsak - és persze drágák is.




Hajót vezetni trendi dolog, de nem nagy ördöngösség. Szeder Hajnalka, a Prima Yacht & Holiday marketingese szerint évente 10-15 százalékkal növekszik a tanfolyamot végzők száma, s köztük egyre több a hölgy. És ha valaki rendelkezik a szükséges papírokkal, már viheti is vízre álmai hajóját. Egy jacht színvonalát az határozza meg, hogy a szükséges navigációs és biztonsági eszközökön kívül milyen egyéb, a kényelmet szolgáló berendezéseket helyeztek el rajta. A Magyarországon bérelhető vitorlás jachtok minden igényt kielégítenek, a bőrből és tikfából készült hajóbelső esztétikus, a berendezés modern.

A magasabb árkategóriás hajókban klimatizált az utastér, az energiát saját generátor szolgáltatja, így hajózhatunk nyugodtan kikötők érintése nélkül is. A navigációs kijelző nagyobb plazmatévé méretű, lehet hát nézni jobbnál jobb fi lmeket, kedvenc italunkat kortyolgatva - merthogy jéggép is van. És hogy hol hajózzunk? A Karib-tengeren, természetesen. Vagy Görögországban. Esetleg ejtsük útba a francia Riviérát, ott láthatunk igazi hajócsodákat is, a francia modellek ugyanis nagyon elegánsak. Az egyik legújabb kedvenc például az 57-es Jeanneau-Sun Odyssey. Aki viszont kicsit fél a tenger hullámaitól, de szereti a kalandot, az csatlakozhat valamelyik csatornahajózási programhoz. A nyaralásnak ez a formája egyre népszerűbb Európában. Megismerhetjük így Párizs, Amszterdam, London vagy Oxford másik arcát, és ha a kerékpárt is magunkkal visszük, végigkarikázhatunk a parti falvakon, megkóstolva a friss sajtokat, borokat, amit csak a vidék kínál. Manapság igen trendi dolog, ha az étkezésnél a helyi alapanyagokat részesítjük előnyben, esetleg megnézzük a gazdaságot is, ahonnan az áru származik. Ha így teszünk, a slow food szabályait követjük, és vidáman elmondhatjuk magunkról, mi aztán követjük a divatot!


Audi A8: szolgáltatásban az első


Teljesen megújult, elődjéhez hasonlóan azonban inkább szerény, mint hivalkodó lett az új Audi A8. Visszafogott megjelenése azonban igazi csúcstechnikát rejt: egyebek mellett éjjellátó készülék, állítható csillapítású futómű, hátul is elektromosan állítható hűthető-fűthető ülések és akár három nagyméretű lcd-kijelző is kérhető bele. A személyre szabási lehetőségnek tényleg csak a képzelet szab határt, akinek pedig nem lenne elég az öt méternél 14 centivel hosszabb luxusszedán hátsó helykínálata, az választhatja a további 13 centivel hosszabb W12 L csúcsmodellt. A környezettudatos gazdagok azonban nem az 500 lóerős benzinmotorral hajtott kivitelt, sokkal inkább a hibrid változatot preferálják majd. Ebben egy kétliteres turbós benzines és egy villanymotor együttesen 245 lóerős teljesítményt nyújt, a hivatalos mérési ciklus szerint pedig mindössze 6,2 liter üzemanyagot fogyaszt el vegyes használatban, miközben akár 235 km/órával is képes száguldani.

Divatba jött a Hyndai


Eddigi legdivatosabb szabadidő-autóját mutatta be a Hyundai, az ix35-öst. A Tucson utódja a legtrendibb SUV-okkal is felveszi a versenyt, bár formájával inkább a fiatalokat, mint a megfontoltabbakat kívánja megszólítani.

Az elődjénél hosszabb, szélesebb és laposabb terepjáró felszereltségével is felveszi a versenyt a kategória élmenőivel: az opciós listán egyebek mellett kulcs nélküli nyitást és indítást, gyári navigációs rendszert és a belső visszapillantó tükörbe épített tolatókamerát is találunk



A könnyű terepjáráshoz némi elektronikus segédletet kap a sofőr, a hegymeneti elindulást segítő, illetve a visszagurulást gátló rendszeren felül lejtőn ereszkedésnél asszisztáló berendezést is kap az ix35. Jelenleg egy kétliteres, 163 lóerős benzines és egy 136 és 184 lovas kivitelben is elérhető dízelmotor választható a Hyundai újdonságához, később azonban egy 1,6 literes turbós benzinessel is bővül a paletta.

 

BeoTime


Ébresztőóra és a távirányító funkció egy csiszolt alumínium fuvolában egyesül. Lágy harangjátékkal ébreszti önt vagy akár az egész Bang & Olufsen családot, legyen szó cd-lejátszóról, rádióról vagy televízióról. Ha szeretne tovább aludni, elég csak megérintenie az alumíniumfelületet. Vegye a kezébe vagy helyezze a falra, a BeoTime kijelzője minden esetben igazodik önhöz.

 

BeoVision 10-40


Az első Bang & Olufsen televízió, melyet David Lewis dizájner kimondottan a falra tervezett. Minden aspektusból Bang & Olufsen, horizontális forma, polírozott alumíniumkeret, tökéletes led élvilágított kijelző, elképesztő sztereó hangzás, a mélysége mégis csupán 6 cm!

 

BeoCom 5


Tökéletes vezeték nélküli telefon. Elegancia: kipipálva. Több kézibeszélő és egymástól független vonalak egy rendszerben: kipipálva. Kihangosító, nagy kapacitású telefonszám-memória és teljes színmélységű kijelző: kipipálva, kipipálva, kipipálva.


Cikkünk első részét itt olvashatja